МВФ предостави безпрецедентна помощ на света

NetNews

Международният валутен фонд (МВФ) ще разпредели около 650 млрд. USD нови специални права на тираж (СПТ) на своите членове на 23 август, давайки „значителен ресурс в ръцете“ на редица държави за борба с пандемията, причинена от коронавируса. Най-голямото досега разпределение на паричните резерви на МВФ ще осигури допълнителна ликвидност за световната икономика, допълвайки валутните резерви на страните членки и намалявайки зависимостта им от по-скъпия вътрешен или външен дълг.

"Разпределението е уникален инструмент, който се дава на света и, ако се използва разумно, то той уникална възможност за борба с тази безпрецедентна криза", каза управляващият директор Кристалина Георгиева.

Страните могат да използват разпределението на СПТ, за да подкрепят икономиките си и да засилят борбата с кризата с коронавируса, но не трябва да използват фискалното пространство, за да забавят необходимите икономически реформи или преструктуриране на дълга, се казва в отделен документ на Фонда.

Страните-членки на МВФ ще получават СПТ – единица за размяна на фонда, подкрепена от долари, евро, йени, лири стерлинги и юани – пропорционално на съществуващите им квотни дялове във фонда.

Георгиева каза, че около 275 млрд. USD от разпределените средства ще бъдат насочени към развиващия се пазар и развиващите се страни, като около 21 млрд. USD ще бъдат насочени към страни с ниски доходи. МВФ насърчава богатите държави, които получават СПТ, да ги насочат към по-бедните страни, които се нуждаят повече от тях.

"МВФ също продължава да работи по създаването на евентуален Тръст за устойчивост, който би могъл да използва СПТ, за да помогне на най-уязвимите страни за структурна трансформация, включително справяне с изменението на климата", каза Георгиева.

Друга възможност, според нея, би могло да бъде канализирането на СПТ в подкрепа на кредитирането от чуждестранни банки за развитие.

Последното разпределение на СПТ на МВФ беше през 2009 г., когато страните членки получиха 250 млрд. USD резерви за СПТ, за да помогнат за облекчаване на последствията от световната финансова криза.

За да изразходват своите СПТ, страните първо ще трябва да ги обменят за основни твърди валути, като от тях се изисква да намерят желаеща държава партньор за обмен.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Шоуто на Таря Турунен в София с нова дата и локация

Шоуто в София, което трябваше да се проведе през октомври тази година, ще бъде с нова дата – 17 октомври 2022 година, както и с нова локация – клуб Joy Station. Като подарък към многобройните си фенове, Таря Турунен и целият ѝ екип ще пристигнат в София заедно със специални […]