Международен доклад: Българската демокрация е дефектна

NetNews

Поредна притеснителна констатация за състоянието на декмокрацията у нас идва от международен доклад, предаде Фрогнюз. Според него състоянието на демокрацията у нас се е влошило, а страната ни заема 52-ро място от общо 167 страни. Намираме се след Суринам и Индия. Очертават се проблемите със свободата на медиите и липсата на контрол върху фигурата на главния прокурор.

Оценката идва от авторитетния годишен индекс за демокрацията на Economist Intelligence Unit (The Democracy Index of EUI), който излезе преди дни.

Определени сме като “дефектна демокрация” (на английски “flawed democracy”, бел.ред). Индексът разделя държавите по света в четири категории – пълноценна демокрация (каквито са Норвегия, Исландия, Швеция и др.), дефектни демокрации (където попадат България, Албания и Прибалтийските държави), хибридни и авторитарни режими (Русия, Казахстан, Узбекистан).

Резултатите на България идват поради притесненията относно липсата на независимост на съдебната власт и медийната свобода, както е подчертано и в други документи, излезли през изминалата вече 2020 г. Същите констатации бяха направени в първия доклад за върховенството на закона в държавите членки, изготвен от Европейската комисия, а по-късно заради проблемите у нас в Европейския парламент бе гласувана и приета резолюция.

Според индекса на “Икономист” страната ни е заплашена от доста притеснителни резултати – да изпадне в групата на фибридните режими, при които характерни са системни и широко разпространени изборни злоупотреби, системен правителствен натиск спрямо опозицията, широко разпространена корупция (каквито констатации има от доклада на “Трансперънси интернешънъл”, в който и тази година бяхме поставени на дъното на ЕС), зависимост на съдебната система от силните на деня и прочее.

След излизането на доклада стана ясно, че групата за мониторинг на демокрацията в Европейския парламент готви визита в България. Мисията се планира за края на лятото заради мерките, предприети заради COVID-19. Ситуацията в България е една от четирите основни теми през следващите месеци, които ще са във фокуса на вниманието на групата, съобщи преди дни евродепутатът Елена Йончева, припомня Фрогнюз.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Меркел е "дълбоко впечатлена" от демократичното движение в Беларус

Германската канцлерка Ангела Меркел каза днес, че е "дълбоко впечатлена" от демократичното движение в Беларус, отбелязвайки половин година от началото на протестите, предаде БТА като цитира ДПА. "Управляващите, изглежда, си правеха сметка, че светът ще забрави тези смели хора. Не можем да допуснем това", заяви Меркел в седмичното си обръщение […]