Миграционният натиск е нараснал близо шест пъти, обяви вътрешният министър в Елхово

NetNews

„Причината за днешната обиколка бяха именно констатациите, че има увеличен миграционен натиск. Съпоставено със същия период на миналата година, той се е увеличил близо шест пъти, а съпоставено с миналия месец, се е увеличил с около 24%”, обяви днес служебният вътрешен министър Иван Демерджиев. Предиобед той бе на инспекция по българо-турската граница в района на Елхово.

Над 60 000 опита е имало за нелегално преминаване само за първите седем месеца на годината. През 2021 за същия период опитите са били 11 000. „Много малка част от тези хора, обаче, успяват да преминат и да се установят в страната. Нашата цел е да не допускаме това да се случи”, уточни министърът. По думите му, това са предимно хора от Сирия.

„Оградата е в добро състояние. Техническите съоръжения са изправни”, каза още Демерджиев. Описа обаче практики, в които мигранти минават под мрежата, прехвърлят я със стълби или директно през нея след като нарушат целостта ѝ. „Има командировани около 860 човека от вътрешността на страната – полицейски сили, които подпомагат “Гранична полиция”, добави МВР шефът и увери, че картината се следи ежедневно и детайлно.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Реално спада административната тежест в строителството

Националната асоциация на строителните предприемачи /НАСП/ подкрепя предложените промени в ЗУТ и приветства МРРБ и НС за инициативата, тъй като за първи път вижда реални резултати по отношение на намаляване на административната тежест. Като реални участници в инвестиционния процес, членовете на НАСП считат, че промените ще доведат до по-ефективна работа […]