Милена Милотинова: Много закъсняхме в годините с обяснението на българската позиция

NetNews

Много закъсняхме в годините с обяснението на българската позиция, а Скопие много активно обясняваше тяхната. Сега виждаме, че Европа е започнала да чува нашите справедливи искания и ги е отразила в преговорната рамка.

Това коментира журналистът Милена Милотинова пред „Новините ON AIR“.

По думите ѝ, Република Северна Македония (РСМ) не може да започне преговори с ЕС, без да изпълни искането българите да бъдат вписани като държавотворен народ в македонската конституция, наравно с другите народи. „Това справедливо условие е припознато от френското председателство като европейско условие, защото съдържа и изпълнение на копенхагенските критерии“, обясни тя.

„Ако Скопие не подпише този двустранен протокол, топката остава у тях. Не могат да се сърдят на България, а на себе си и собственото си нежелание да се реформират“, заяви водещата на „Брюксел 1“ в ефира на Bulgaria ON AIR.

България има 4+1 условия, за да започнат преговорите, изброи Милотинова:

„Първото е вписването на българите в конституцията – без това няма старт на преговорите. След това в двустранния протокол са и останалите четири условия, сред които историята, смяната на учебниците по история и география, надписите с обиди, паметниците, говорът на омразата, реабилитация на жертвите на комунизма, убивани само защото са били българи; отваряне на архивите на техните тайни служби…“

„Към някои от тях са поставени и изпълними срокове, което означава, че топката е в тях“, добави журналистът.

Според нея, ако България е успяла да постигне за изпълнението на тези условия да следи не само ЕК, но и Съветът на ЕС, където е представена и страната ни – има и гаранции.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Проф. Даниел Вачков: Сега трябва да осигурим гаранциите, че исканията ни ще могат да се реализират

Френското предложение остава да определим като най-доброто – други предложения официално не имало. Това заяви историкът проф. Даниел Вачков в студиото на „Денят ON AIR“. Проф. Вачков, който е и директор на Института за исторически изследвания при БАН, вижда във френското предложение „някакво решение на така блокираната ситуация, която създава […]