Милен Велчев: Спускаме се в пропастта

NetNews

Много десни икономисти са на съвсем аргументираното мнение, че когато икономиката расте с такива темпове, не е уместно да се генерира голям бюджетен дефицит. В период на растеж държавата трябва да намали дефицита и да спести част от извънредните приходи, за да може да се използват в период на криза. Това заяви бившият финансов министър Милен Велчев в предаването "Денят ON AIR".

Той не вижда сериозен мотив за новите разходи, освен задаващите се избори 2 в 1.

"Всеки разумен макроикономист си дава сметка какво ще стане, ако догодина поради Ковид-19 или друга причина отново влезем в криза. Тогава неизбежно дефицитът ще се увеличи повече и се спускаме по пропастта на високата инфлация и непосилния държавен дълг", смята той.

Бившият финансов министър прогнозира забавяне на перспективите за влизане в Еврозоната, тъй като растящата инфлацията заплашва да изтика България в нарушение на маастрихтските критерии.

"Но няма това камъче да обърне колата. Колата може да бъде обърната от по-дългосрочни решения, които ще доведат или до прекомерни дефицити за години напред, или от необходимост за вдигане на данъците. Това ще спре притока на чуждестранни инвестиции и ще изгони в чужбина тези, които искат да работят и да получават добри доходи", предупреди икономистът.

Според него място за "юпита" в българската политика винаги има, стига те да имат качества.

"Ако проект на Кирил Петков и Асен Василев се материализира, възниква въпросът откъде ще се търси подкрепа. Няколко партии ще станат донори на електорат, а сигналите, които тези бъдещи политици изпращат със своите политически действия, са по-скоро леви", изтъкна бившият финансов министър и посочи БСП като партия, която може да се окаже потърпевша на предстоящите избори.

"Ако успеят да участват в предстоящите парламентарни избори, може това да доведе до разбиване на този блокаж в парламента. Може би те биха станали някакъв център, около който може да се кристализира една бъдеща коалиция", завърши Милен Велчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Н. Пр. Темиртай Избастин: Казахстан е вратата на България към Централна Азия

В Световния рейтинг „Doing Business 2020” Казахстан зае 25-о място от 190 държави, а по показател „защита на миноритарни инвеститори” – 1-о място. Република е включена в категория на държави, където правенето на бизнес е „много лесно”. А в рейтинга на глобалния индекс на конкурентоспособност на Световния икономически форум в […]