Минеков: До седмица може да има ново управление на НДК

NetNews

Трябва ново управление на НДК и ми се струва, че до една седмица ще го имаме. Това каза служебният министър на културата проф. Велислав Минеков в интервю за предаването „Неделя 150“ по БНР. „Случват се много неща в сектора всеки ден. Бедата е, че посрещнат там едно блато. Нещата са наистина драматични във всяко отношение заради този застой. Той е бил тенденция и явно, че там е едно добро място, на което човек може да лежи без да прави нищо и дори да забогатее. Има забогатели, не един или двама. Нещата са много сериозни и ме измъчва, че повечето от това, с което трябва да се захванем, е с дълъг срок. 95% от всичко, което трябва да се случи, изисква срокове. Трябват промени в Института за недвижимото културно наследство, в театъра, операта и сценичните изкуства е мизерия. В момента даваме старт за промени в културните институти, за да се отървем от мизерията и нищетата. Това не трябва да продължава. Това е едно забравено общество в годините, а съпътстващата мизерия се е превърнала в навик за оцеляване“, посочи Минеков.

Той посочи, че е лъжа, че се готви да отстрани директорите на Националната опера и на Народния театър, както казва Тома Биков. „Това е лъжа. Човек, който като политическо кенгуру е преминал през няколко партии, за да стигне в своето върховно оцеляване точно там, не заслужава доверие. Не вярвайте на нито една дума на Биков. Той е хлъзгав, в момента желае да е звезда, но каквото прочетем от него, трябва да се остави настрана“, заяви Минеков.

„Благодаря на всички, които подкрепиха актуализацията на бюджета. Когато говорим за спасяване на българската култура, партиите са излишни и усилията си заслужават. Биков и партията му бяха срещу актуализацията. Каквото и да говори Биков, няма значение, достатъчен е фактът, че той беше против актуализацията. Актуализацията не беше това, което поисках, явно бях твърде нахален. Поисках близо 22 млн., една част от които бяха за ремонти и строителство, което не може да се случи сега, но ще ги насочим към новата година. Министерството е една консервна кутия, пълна с подредени риби една до друга и вътре няма място за никой. Ситуацията е тъжна, но обещавам да намеря място за всички“, заяви той.

По думите му има достатъчно средства за подкрепа на артистите. „Средства има достатъчно, но нещастието може да се случи още една година и това е опасно. Виждаме, че хората не искат да се имунизират. Сред институтите близо 64% – 65% от работещите там са имунизирани. Говорим и за заплаха от пандемията, която съществува от посетители и зрители. Намаляват се местата и капацитетът, но никой и дума не спомена за тези, които са на сцената. Представете си репетиции, задава се премиера и някой излиза от сцената, защото е заразен или му се налага да отиде в болница. Трябва да мислим и за тези на сцената, а не само тези пред нея“, заяви министърът.

По темата за централата на ГЕРБ Минеков заяви, че документите за отдаването на двата етажа в НДК показват, че пребиваването на партията там е законно с оглед на това, че той вече е показал един документ, според който Борисов е взел това решение. „Сам си е подписал този документ и сам си е дал два етажа от НДК. Това е станало с помощта на областния управител Данаил Кирилов. Този абордаж е доста тъжен, защото през цялото време всички са наблюдавали какво се случва с НДК. НДК е на огромен минус, нещата вървят към 90 млн. Аз не знам как да се осъществи спасяването. Това е един от начините“, добави той.

„Тази партия със закон е решила партиите да не плащат наем. Това е партия с огромна субсидия, защо да не си платят тока, парното и площта, която обитават. Искам тези два етажа да бъдат част от НДК. Имаме огромен дълг, натрупан там през последните 10 години“, допълни Минеков.

„Някой е влязъл в двора ви и се е настанил там с патриаршеска заповед. Какво правите вие? Търпите? Този абордаж на най-хубавите части с администратиената сграда не е случаен. Документите са учудващи. Този термин „отпаднала необходимост“ е комичен, но значим в случая. Тези етажи все едно с в тежест на НДК. Бедата е в плячкосването на НДК през годините. Задната част на НДК беше приватизирана, магазините в подлеза и подземният гараж също бяха дадени на лица. Как да се самоиздържа тази сграда сама само с култура? Невъзможно е. Като конгресен център ще имаме затруднения, защото конгресите се обърнаха онлайн. Трябва ново управление на НДК и ми се струва, че до една седмица ще го имате. Тези, които ще попаднат там и ще получат този дълг в ръцете си, са много храбри хора, те трябва да извършат чудеса и го знаят.

Ще се върнем и към закона. Нека да видим как се е появила тази отпаднала необходимост, защото това е смешен термин“, каза още министърът.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Самолет пламна по време на излитане заради птица

В американския град Атлантик Сити при излитане се е запалил самолет на авиокомпанията Spirit Airlines, предаде РИА Новости. Спасителните екипи са евакуирали всички пътници и екипажа. По данни на телевизионния канал Ен-Би-Си 10 пожарът е причинен от птица, която е попаднала в десния двигател на лайнера на компанията Spirit Airlines, […]