Минеков сезира Кьовеши за „Яйлата“

NetNews

Културният министър проф. Велислав Минеков смята да сезира европейската прокуратура за реставрацията на "Яйлата", извършена преди 7 г. по времето на вече бившия кмет Цонко Цонев. Това съобщи самият той пред БНР.

По думите му за реставрацията на ранно византийската крепост в местността "Яйлата" край местността Камен бряг са били предложени 2 млн.лв., а тя е струвала 1.6 млн.лв. и не е реализирана докрай. Преди дни той нарече обекта, ремонтиран по европроект, "бутафорията от итонг и картон – имитация на крепост".

"Използван е най-мекият облицовъчен материал – русенски варовик, имало е итонг, няма нищо общо с местността, нищо общо с реставрацията. Унищожен е древен византийски път от 6 век…. Нарушенията са много тежки, там няма да проспя, независимо от хевиметъл кмета на Каварна (бившия кмет- бел.ред)", заяви Минеков. Сред критиките към проекта са както използването на метални колони и други материали, накърняващи автентичността ѝ, така и това, че крепостта е "надстроена" без вътрешните ѝ пространства и околността изобщо да бъдат проучени от археолози.

"И евро и половина да беше, пак щях да го дам на европейската прокуратура. Строителство върху оригинални останки е повече от кич, това е унищожение", коментира той и днес. На въпрос как сме успели да заблудим европейската прокуратурата и ОЛАФ проф. Минеков допусна, че върху тези институции е оказван натиск от ГЕРБ, които са заглушавали сигналите към Европа.

Бившият кмет Цонко Цонев пък опонира преди дни, че министър Минеков е заблуден, че проектът струва само 1.1 млн.лв. – толкова били платени на фирмата, както и, че дори е наложена неустойка от 170 хил.лв. за неизпълнение на сроковете в договора.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Лафчис пред гръцка медия: Левски намериха инвеститор, какъвто трудно може да се открие

Както е известно, румънското издание "Спорт" хвърли бомбата, че акциите на Наско Сираков в Левсkи са били предлагани на бизнесмените Иван Савидис и Джиджи Бекали, които са съответно собственици на ПАОК И ФКСБ. От Солун отрекоха категорично слуховете, но въпреки това медиите потърсиха мнението на бившия "син" президент Томас Лафчис. […]