Министърът на културата Атанас Атанасов ексклузивно пред ФАКТИ: „В мен тече първомойска кръв!“

NetNews

Днес, на 1 май своя празник чества град Първомай. Две години заради пандемията жителите на това красиво китно градче бяха лишени от тържества, концерти и дни на културата, но днес празникът се състоя и то на най-високо ниво. Поради внезапно заболяване от ковид-19 на кмета на града Николай Митков, тържеството откри ярката му заместничка Радослава Ставрева.

„Първомай е град с богата история и традиции“, започна г-жа Ставрева, заместник кмет на град Първомай по културата. “ Първомайци се учат и вдъхновяват от своето минало,развиват цялото си културно наследство,в унисон с предизвикателството на съвремието ни и гледат уверено в бъдещето. Нашият град е пресечна точка в инвестиционната карта на много български и чуждестранни инвеститори. През годините градът ни променя своя облик . Налага се в тенденцията на развитието на замеделието, преработващата и хранително-вкусовата промишленост,“ каза заместник кметът на града. След нея щафетата пое министърът на културата Атанас Атанасов.

“ Този ден – 1 май е специален за мен. Може би повечето от вас знаят колко скъп е за мен Първомай, и че всъщност, както и да го погледнеш в мен тече първомайска кръв“, с тези думи започна приветственото си слово на 1 май в град Първомай министърът на културата Атанас Атанасов.

“ Още от най-ранна детска възраст аз съм си играл в този парк, в този парк са се оженили и моите родители, в този парк и точно тук пред това читалище пазя скъп спомен с големия поет и общественик Иван Караславов. И освен началото на културните дни на града, нека печетем днес и него. Да си пожелаем от тук нататък заедно да се събудим след пандемията и да бъдем благодарни, че това, което не можа да се случи и миналата годинане е даденост. Това, че се случва днес – е един истински празник. Благодаря на Първомай за поканата. Изключително съм емоционален в момента, че съм тук. Благодаря ви много“, допълни в емоционалната си реч пълна със сантимент културният министър, който взе в ръката си факела и запали традиционния огън на град Първомай, символизиращ началото на културните дни в града.

Министърът на културата получи официална покана да посети Къщата – музей на голямата българска поетеса Ваня Петкова, намираща се в с.Езерово на 6 км от града. Той с радост прие поканата.

Заместник кмета по културата Радослава Ставрева награди изявилите се първомайци в сферата на бизнеса, земеделието и спорта. След което двамата с министъра на културата тържествено откриха паметната плоча на видния културен деец в града и дългогодишен директор на читалището – Иван Караславов. С минута мълчание всички присъстващи почетоха паметта на Иван Караславов.

Първомайският празник продължит с песни, танци и хора, като най-впечатляващи бяха, разбира се, изпълненията на ансамбъл „Филип Кутев“.

След концертната част официалните гости бяха поканене от ръководството на града на коктейл.

Блиц ексклузивно за ФАКТИ:

Заместник кмета на Първомай Радослава Ставрева

– Как днес отбелязвате празника на града след две годишна пандемична пауза?

– Изклъчително празнично и тържествено. Тази година трябваше да са 50-ти юбилейни културни празненства, но ще са 49-ти майски културни празненства, които хората очакват с нетърпение. Ще има театри, концерти в културната програма, избожби. Надявам се първомайци да бъдат привлечени от културните събития и месец май да бъде един изпъстрен с изкуство месец.

– Колко са наградените тази година първомайци?

– Седем са наградените. Инвеститори, спортисти и треньори по бадментон.

– Кои са по-специалните гости? Смятате ли да вложите повече в културата в региона тази година?

– Разбира се. Културата винаги е била приоритет за нас. Тази година най-официалният ни гост е министърът на културата Атанас Атанасов.

Министърът на културата Атанас Атанасов ексклузивно за ФАКТИ :

– Как ви се отразява днес празникът? Как се чуствате днес на 1 май в Първомай?

– Не мога да скрия, че съм изключително емоционален. Баща ми е от едно съседно село Татарево, а майка ми е от Дебър – квартал на град Първомай. И двамата са родени тук, сгодени са тук, ожениха се тук. Израстнал съм в този район и от дете познавам това място, на което се намираме днес. От майка ми съм се научил на труд!

Автор : Оля Ал-Ахмед

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Делян Добрев: Новият изпълнителен директор на "Булгаргаз" търгува газ чрез бившия си работодател

Сметките за парно през следващия отоплителен сезон ще скочат с близо пет пъти, прогнозира депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър Делян Добрев в „Денят започва с Георги Любенов“. Той отправи обвинения към правителството, че чрез действията си, оскъпяват газа у нас като връщат посредниците. По думите на Делян Добрев […]