Министърът на транспорта да отмени въвеждането на хартиени екостикери

NetNews

Писмо с искане за отмяна на въвеждането на хартиени екостикери изпрати членът на НИС на СДС и младежки лидер на партията Дончо Златев до министъра на транспорта Росен Желязков. Златев настоява, че от Министерството трябва да предприемат спешни мерки за промяна на Наредба Н-32 за периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства.

„Общественият интерес по този казус очевидно е нарушен, защото дори и резултатите от т.н. конкурс за изпълнител са показателни. Една единствена фирма, приближена до депутата от БСП Петър Кънев, е участник и печеливш. Така де факто тази фирма ще започне да печата нови и по-скъпи стикери за нещо, което може да бъде спестено на държавния бюджет и на семейния бюджет на стотици хиляди български семейства. В интервюто си по БНТ в началото на годината г-н Рановски (директор на ИААА) обяви, че не очаква поскъпването да бъде повече от 5 лева за гражданите. Месец по-късно пред в. „Труд“ той казва, че увеличението ще бъде 6,80 лв. и то без ДДС. Т.е. увеличението е два пъти в сравнение със старата цена!“, пише в писмото си Златев.

В писмото си младото лице на СДС обяви, че е възмутен от обяснението в публични интервюта на изпълнителния директор на ИА „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски, че основната цел на въвеждането на хартиен екостикер е „визуален контрол“.

„Разберете, г-н Министър, че при над един милиард лева дадени за електронно управление не мога да приема това за аргумент. Ще Ви дам пример с гр. Бургас, където вече втора година е спряно печатането на подобни холограмни стикери за „Синя зона“. Щом една община може да си го позволи и това да не попречи на контролните действия, не виждам причина защо Държавата да не го направи.“, възмущава се регионалния представител на СДС за Югоизточна България.

Дончо Златев, който е и инициатор на каузата за закупуване на специализирани детски линейки за всички областни градове пише в писмото си, че ако се спести на държавата това ненужно увеличение, може да се закупят с парите близо 50 детски линейки.

Граждани са организирали подписка онлайн, в която са срещнали голямо подкрепа от хиляди граждани, които са се включили само за няколко дни в протестното искане за отмяна на това изискване. Това показва, че значителна част от обществото е против физическия екостикер и не желае да плаща повече за нещо, което е безсмислено.

„Призовавам Ви, в деня на храбростта – 6-ти май, да предприемете всички необходими действия, за да защитите интереса на стотиците хиляди български граждани, както и този на Държавата. До обявената дата за въвеждането на екостикерите – 12 юли, има достатъчно време, за да се направи ново обществено обсъждане и да се промени Наредбата, било то и от следващо правителство.“, завършва в писмото си Дончо Златев.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

По-ниските данъци изстреляха цените на имотите

С 2.1% на месечна база поскъпнаха жилищата във Великобритания през април. Това е най-силното поскъпване на месечна база за последните 17 години. Причината е удължаване на данъчните облекчения при покупка на имот. Днес цените на жилищата са със 7.1% по-високи спрямо април 2020 г. Темпът на поскъпване се доближава до […]