Министър: Ходете спокойно на море, въпреки че войната е на 50 километра от нас

NetNews

Румънският министър на отбраната Василе Дънку увери румънците, че спокойно могат да ходят на море, защото не са в опасност. Пред телевизия Диджи 24 Дънку каза снощи, че нито Румъния, нито някоя друга страна от НАТО, е застрашена от нападение, въпреки че конфликтът между Русия и Украйна е само на 50 км от румънската граница.

На този етап от конфликта между Украйна и Русия няма опасност Румъния или която и да е страна от НАТО да бъде нападната. Имаме притеснения, защото на разстояние около 50 км от границите на Румъния има конфликт, Змийският остров е окупиран от устройства, които не само извършват радарно наблюдение, но от време на време усещаме смущения от този район, които достигат до нашата територия. Но извън това, извън тези видове заплахи, от стратегическа гледна точка няма пряка заплаха за населението в тези райони, каза Василе Дънку.

Румънският военен министър уточни, че румънците, които прекарват отпуската си на брега на Черно море, не са в опасност и могат да ходят спокойно на море. Той допълни, че има програми за наблюдение на мини, както и разминиране в Черно море, предаде БТА.

Във връзка със сигурността по отношение на мините, съществува програма за наблюдение, сега работим по международна програма, възможно е да се разминират някои райони на украинското крайбрежие. Обсъжда се евентуална програма за разминиране около Одеса, за да се позволи украинският износ. Що се отнася до сигурността на населението и на нашата територия, ние сме готови, наблюдаваме този район, има планове и в момента няма намерение да се атакува част от територията на Румъния, заяви Василе Дънку пред телевизия Диджи 24.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Дайнов: Залагам, че довечера коалиция Ориент-експрес ще остави правителството на власт

Своята позиция за предстоящото гласуване на вота на недоверие на кабинета „Петков“ изрази в социалната мрежа и политологът Евгений Дайнов. „Аз пък залагам, че след сутрешното показване на мускули („Вижте колко сме силни!“), довечера коалиция Ориент-експрес ще остави правителството на власт с посланието: „Знаете, че можехме да ви свалим, айде […]