Мира Радева: Служебният кабинет е лична отговорност на президента

NetNews

От днес вече официално действа служебното правителство, назначено от президента Радев. Основната задача на кабинета ще е да организира втория за тази година парламентарен вот, който ще се проведе на 11 юли.

Съвсем естествено вниманието е насочено към назначенията в служебното правителство. Кратък анализ по темата в ефира на „Тази сутрин“ направиха социологът Мира Радева и политологът Милен Любенов.

Както беше обявено още преди издаването на указа, за служебен министър-председател е избран Стефан Янев.

„Може би това, което прави впечатление е, че човекът, който ще го ръководи, е с пагон, което означава продължаване на линията на по-силно административен подход, на едно военно присъствие. Може би просто президентът Радев, който всъщност носи истинската отговорност за този кабинет, на него му е по-лесно да контактува с такива хора и затова избира хора от собственото си обкръжение. На мен ми се искаше начело да стои една по-експертна фигура, но разбира се, това е неговият личен избор и неговата лична отговорност“, коментира Мира Радева.

Според Милен Любенов обаче общият прочит служебното правителство е, че то е преди всичко съставено от експерти в различите области: „За разлика от кабинета на проф. Огнян Герджиков, тук виждаме съвсем друг подход. С назначаването на Стефан Янев за служебен министър-председател президентът Радев показва, че той персонално носи отговорност за този кабинет, защото това е много близка до него фигура. Той е работил дълги години със Стефан Янев, част е от неговия екип. Това може да се разглежда положително, защото другото беше президентът да се скрие зад някакъв външен авторитет и по този начин да се опита да размие политическата отговорност“, посочи Любенов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ВМРО решава утре как ще се яви на изборите

На 13 май 2021 г. (четвъртък) ВМРО свиква Изпълнителния комитет на партията. На форума ще бъдат обсъдени приоритетите за предстоящите избори, както и ще бъде взето решение под каква форма най-голямата патриотична формация в България ще се яви на предстоящите избори на 11 юли тази година. В 12.00 ч. в […]