Миризмата от салона на нова кола била вредна за здравето

NetNews

Така наречената „миризма на нова кола“ е смес от па́ри на химикали от тъкани, пластмаси и лепило. Този аромат е толкова приятен за някои, че дори има такива, които използват ароматизатори на въздуха, излъчвайки този аромат. Според ново изследване обаче с подобна миризма не бива да се злоупотребява.

Изследователи от Калифорнийския университет в Ривърсайд решиха да разберат каква концентрация на канцерогени вещества има в салона на нова кола и как те влияят на пътниците. Учените установяват, че ефектите на тези химикали, главно бензен и формалдехид, в повечето случаи надвишават това, което се счита за безопасно от здравните власти в Калифорния.

Според експертите, има автомобили, в които престой от над 30 минути е достатъчен за да се стигне леко отравяне. Според друга част от изследванията, бензенът и формалдехидът може да увеличи риска от рак с 10%. Трябва обаче да се отбележи, че в малки дози тези аромати не са вредни за здравето. На първо място, всичко зависи от дозата и продължителността на излагане на тялото. Остава обаче въпросът: как можем да намалим риска от излагане на канцерогени в новата си кола, защото учените предсказват и масови отравяния, ако концентрацията на тези аромати стане съвсем малко по-голяма?

Това може да се реши единствено от автомобилните производители, които да започнат да използват по-малко вредни химикали при производството на автомобили. За щастие, у нас, предвид средната възраст на автомобилния парк, масови такива натравяния обаче едва ли ще се случат.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Kaufland България въвежда нова екологична хартия за касовите си апарати

Kaufland България въвежда дълготраен син касов бон, който влиза в употреба от началото на месец март във всички хипермаркети на компанията. Иновативната термохартия на новия касов бон е сертифицирана по международния FSC стандарт и е добита от устойчиво стопанисвани гори. Новият бон е произведен без никакви химически багрила, устойчив е […]