ИТН излезе пред медиите. Но Слави Трифонов беше на работа.

NetNews

16 юли на обяд. Залата на БТА, в която се провежда пресконференцията на "Има такъв народ", е препълнена. Вчера Слави Трифонов обяви във Фейсбук, че кандидатурата на Николай Василев за премиер ще бъде оттеглена. Но кой ще го замени? Как ще изглежда новият проектокабинет на "Има такъв народ"? Пак ли ще бъде обявен през телевизията на Трифонов и ще се търси ли подкрепа от други партии за постигане на мнозинство? Очакваме отговор на тези и още много въпроси.

"Най-усмихнатата пресконференция"

Николай Василев открива пресконференцията и обещава, че тя ще е "най-усмихнатата". Василев подробно представя приоритети, които щял да следва, ако бил избран за премиер. Въпросът на Миролюба Бенатова неговите планове още ли са актуални, след като вече не е номинация на партията за премиер, остава без ясен отговор. "Има сблъсък на концепции" в икономическия екип, уточнява Тошко Йорданов.

Василев казва, че през последния месец бил опознал добре другите номинации за министри. Явно вариантът за самостоятелно правителство без участието на другите партии от протеста е бил актуален и по време на кампанията. Всъщност най-често във въведението се отправят намеци към "Демократична България", която "изляла невероятна помия" върху Василев, въпреки че той щял "да отстоява десните приоритети, включително съдебната реформа". Василев заявява, че не само няма общо с Делян Пеевски, но бил единственият човек, който го е уволнил. По-късно през пресконференцията Тошко Йорданов уточнява, че с "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" продължават да гледат в една посока и загатва, че очакват тяхната подкрепа. На въпроса какво е било обсъждано на неформалната среща с Мая Манолова, отговорът е, че темата на срещата е била да се проведе среща. Този път в парламента.

"Нагледахме се на коалиции"

Пресконференцията продължава с размяна на обиди между Филип Станев и Ива Николова на тема външен вид и интелект. След известно надвикване се стига и до въпроси. Става ясно, че Слави Трифонов не можел да присъства на пресконференцията, защото "е на работа". Къде? "В телевизия 7/8, където работи", гласи отговорът. Той е отказал да е премиер и депутат, защото от 89-та сме живеели в тази формула, което превръщало министерски съвет в по-важен от парламента. Защо сред приоритетите не е отстраняването на Иван Гешев от поста на главен прокурор? "Трябва да се подхожда спрямо това, което може да се направи. В момента законът е такъв, че е невъзможно." А какво ще стане, ако кабинетът на "Има такъв народ" не бъде подкрепен? Според Тошко Йорданов, вероятно ще се върви към нови избори. Според Филип Станев, също от ИТН, хипотезите са "много". Кои министри ще бъдат ревизирани? "Няма да ви кажа." Кога ще бъде обявен новият проектокабинет? "Когато му дойде времето." Къде ще бъде обявен? "Където бъде обявен."

Е, поне стана ясно, че астронавтите остават.

Автор: Александър Детев

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Даниел Митов: С какво Станислав Трифонов е по-добър партньор?

Въпросът, който все по тежко стои пред "Демократична България" е: не направихте ли гибелна грешка, когато нарекохте коалицията ГЕРБ-СДС токсична и отказахте да водите разговори с нас. Днес започвате да берете плодовете на това решение и трябва да обясните на избирателите си, с какво Станислав Трифонов е по-добър партньор", написа […]