Конфликтите между опозиционните сили са в полза на ГЕРБ, БСП и ДПС

NetNews

Откакто на практика протестите позатихнаха и лека-полека всички партии и не партии започнаха във всяко свое изречение да говорят за предстоящите избори, изключително лошо впечатление правят дразгите, медийните престрелки и подхвърляния между опозиционно настроени формации и граждани. "Отровното трио" са обвинявани, че са се коалирали с платформата на Мая Манолова, а "Демократична България" са обвинявани в това, че не са достатъчно сговорчиви и не подават ръка за предизборни обединения. Наричат ги с ирония "чистофайници", "политически девственици" и куп други заядливи определения. Слави Трифонов пък е критикуван поради липсата на информация за политическите му идеи, което по принцип е основателно, но щеше да има тежест, ако беше единствен.

Всичките тези махленски брожения и подигравки по детински са крайно несериозни, вредни и работят силно в полза на добре познатото статуквено трио – ГЕРБ, БСП, ДПС, защото в очите на гражданите алтернативата им не изглежда по-добра.

Друг голям проблем е, че всички партии с претенции за борба с настоящата върхушка и наложените от нея порочни практики все още нямат ясна предизборна програма. А практически едва тогава може да има някакъв разговор между партиите с перспектива да са в следващия парламент. "Тестът", който поставят като някакво условие от "Отровно трио", е несериозен заради простия факт, че ГЕРБ е само част от проблема, а не целият проблем. Някак си не говори добре да не правиш знак за равенство между ГЕРБ, БСП и ДПС, макар и първите да са наистина най-потресаващите некадърници, били на власт някога у нас. Дори и бащите им от БКП не са били толкова зле.

Относно призивите за обединение на извънпарламентарната позиция е задължително да се каже, че особено в "Демократична България" изключително много се съобразяват с настроенията на симпатизантите си. Те не могат да си правят каквото си поискат, в това число и да влизат в разни обединения, защото съществуването им ще се обезсмисли без одобрението на симпатизантите им, които ги подкрепят на принципна основа. Нещо, което в ГЕРБ и ДПС например, категорично не съществува. Там преимуществено става въпрос за изгода – в едната партия, а в другата – за принуда, липса на възможност за избиране.

Някои биха казали, че деленето на леви, десни, центристи, добри и лоши, е причината за дългия престой на ГЕРБ и Борисов във властта, но по-скоро е точно обратното. Деилогизацията след идването на Симеон Сакскобурготски е основната причина за изпростяването в контекста на политическа грамотност и в същия ред на мисли за триумфа на клиентелизма у нас, започнал при царя и достигнал кулминацията си при Борисов, защото в него бяха включени всякакви полуграмотни народняци и регионални бабаити.

Друга мантра, която се налага напоследък, е, че без БСП няма да може да се направят реформите. Това вероятно е така, само че няма нужда от толкова много вербално изтъкване в посока изсветляване на имиджа на БКП наследницата. Или ще подкрепят реформите, или няма да ги подкрепят. Макар че, отсега е ясно, че най-важната реформа, а именно лустрацията, няма никакъв шанс да бъде подкрепена от БСП. Тоест, "пазенето" на БСП, е лишено от логика. Тук е моментът и да се попита защо някои хора налагат усещането си, че този парламент е все едно последен и едва ли не – ако сега не се случат определени неща, няма да се случат никога. Изборите, които идват, са безспорно много важни и ще бъдат показател за узряването ни като народ, но произведеният парламент няма да е последен (или поне такава е надеждата на демократична общност) и не би имало нищо страшно, ако съвсем скоро след изборите на 4 април се проведат нови такива. От избори на избори до изчистване на политическите тумори.

И нещо ключово. Важни ще са поведението и действията на политическите субекти, когато попаднат в парламента, а не в предизборната обстановка. Парламентът е мястото, където могат да се водят разговори за единодействия и впоследствие евентуално да се осъществяват. Преди избори заявките нямат никаква реална стойност и в този ред на мисли декларациите, тестовете и ултиматумите са някаква незрялост или умишлено поведение за предстоящо "измиване на ръцете".

Каквото и да става сега, какъвто и парламент да се произведе след 4 април, искрените реформатори в него трябва още в първия ден да внесат законопроект за лустрацията в много по-големи мащаби от плануваните през 90-те години и, разбира се, законопроект за радикална съдебна реформа. Това са първите задължителни две стъпки, с които измъкването от посткомунистическото блато ще стане възможно.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

България предостави хранителни продукти за 30 социално слаби семейства в Северна Македония

Посланикът ни в Република Северна Македония Ангел Ангелов предостави на община Щип хранителни продукти за 30 социално слаби семейства, част от хуманитарната помощ, която страната ни предоставя на Република Северна Македония, предадоха от Министерство на външните работи. Дарението бе връчено по време на среща с новоизбрания кмет на град Щип […]