Може ли рак да бъде открит с кръвен тест?

NetNews

Ако се окаже възможно с кръвен тест да се диагностицира рак и в по-ранен стадий, това би бил голям напредък за лечението на заболяването. В САЩ са разработили именно такъв тест, но неговата надеждност не е безспорна.

Кръвен тест, разработен от компанията GRAIL в Калифорния, може да разпознава 50 вида рак. Тестовете показват не само наличието на ракови клетки, но и тяхното разположение в тялото. Резултатите от проучването бяха публикувани в края на юни в специализираното издание "Annals of Oncology".

Има нужда от още изследвания

Сузане Вег-Ремерс от Германския център за изследване на рака в Хайделберг е скептична относно резултатите от изследванията чрез кръвния тест. "За да може един кръвен тест да е подходящ за ранна диагностика, трябва да се извършат по-нататъшни клинични изследвания с много голям брой пациенти. Това е единственият начин да бъдем сигурни, че тези, при които се прилага този тест, действително ще имат полза от него, т.е. ракът ще се открива надеждно, точно и на толкова ранен етап, че да има голям шанс за лечение", казва Вег-Ремерс.

За да може един кръвен тест да идентифицира онкологично заболяване, трябва да са налице различни предпоставки. Необходимо е в кръвта да циркулират ракови клетки, части от тяхното ДНК или биомаркери, типични за рака. Само тогава кръвният тест може да открие тумор. "Описаният кръвен тест изследва генетичната информация, за която се предполага, че може да бъде отделена в кръвта от евентуални туморни клетки", обяснява германската експертка.

Американският кръвен тест трябва да може да разпознае над един милион части от ДНК, след което алгоритъм оценява резултатите и ги сравнява с модели на различни видове рак и тъкани. В последното частично проучване в Калифорния са участвали 2823 души, при които вече е бил диагностициран рак, и 1254 здрави доброволци.

Ранното диагностициране е ключово

"За да се оценят тестовете, които са подходящи за ранно диагностициране, е важно на първо място да се знае каква е тяхната чувствителност. Това означава, че трябва да се види колко често тестът правилно открива тумор, а и да се определи честотата, с която тестът правилно разкрива отсъствието на тумор", казва Вег-Ремерс. Туморите биват пропускани по-често в ранните стадии на заболяването, когато още няма симптоми. "Но точно тогава би имало смисъл да се използват тестове, които надеждно да откриват рака."

Новият кръвен тест успя да открие заболявания на различни етапи при над 50 различни вида рак. Средно 51,5 процента от резултатите са правилно положителни, докато 99,5 на сто от резултатите от теста са правилно отрицателни.

Ефективността в напреднал стадий е висока

В колкото по-напреднал стадий е ракът, толкова по-висок е процентът на разпознаване. Така при пациенти в напредналия четвърти стадий той е 90,1 процента. Резултатът при ранното откриване обаче е много по-нисък – в първия етап са разпознати само 16,8 на сто. Или – изчислено другояче: в около 83 процента от случаите ракът в ранен стадий не е открит от теста.

Вег-Ремерс предупреждава, че не само грешните резултати създават рискове – може да се стигне и до предиагностициране. "Може да бъде открит рак, който не би създал проблеми на пациента. Има тумори, които растат толкова бавно, че никога не стават симптоматични. Ако такъв тумор бъде открит чрез кръвен тест, пациентът става онкологично болен със съответните последици. И може да бъде подложен на сериозно лечение, което да не е необходимо."

Германия засега не плаща кръвни тестове за рак

В Германия все още няма кръвен тест за откриване на рак, който да се смята за ефективен и да се покрива от здравната каса. В САЩ тестът за ранно откриване на множество ракови заболявания вече се предлага с рецепта. Той служи като допълнение към съществуващите методи за скрининг на някои често срещани видове рак и за ранно откриване на видове рак, за които няма изпитани методи за изследване – рак на панкреаса и хранопровода, както и рак на черния дроб.

Във всички случаи надежден тест срещу всеки вид рак няма – все още са необходими много допълнителни проучвания.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Новите безжични слушалки на Apple ще бъдат представени през септември

След малко повече от месец очакваме от Apple да представят новото поколение смартфони iPhone 13, като заедно с него ще видим и още аксесоари на марката. Според последни слухове, потвърдени от Digitimes, компанията от Купертино ще представи третото поколение на своите безжични слушалки. За разлика от предишните две поколения на […]