„Слободен печат“: Ще успее ли Германия да направи пробив в българската блокада?

NetNews

Ще успее ли Германия да направи пробив в българската блокада и да отключи процеса на разширяване на Европейския съюз? Всички надежди сега са насочени към утрешната среща в Брюксел на ниво посланици, на която Германия отново постави на дневен ред заключенията относно разширяването на ЕС за Северна Македония и Албания. Досега те не бяха разглеждани поради българското вето върху рамката за преговори със Скопие, отбелязват в редакцията на проправителствения вестник „Слободен печат“, цитирани от Епицентър.

Вицепремиерът по европейските въпроси Никола Димитров също ще бъде в Брюксел, като заяви, че германското председателство е упорито и използва всеки момент, за да работи за приемането на заключенията за разширяването на ЕС. За германското намерение свидетелстват поредица от подкрепящи изявления на министъра на Европа Михаел Рот, който в последната си статия – за вестник Die Welt бе категоричен, че „ЕС трябва да изпълни обещанието си, а София не може да държи разширяването му като заложник“.

Според Симонида Кацарска от Института за европейска политика не е невъзможно да се организира Първата междуправителствена конференция до края на годината, на която Северна Македония да започне преговори за членство с ЕС.

„Все още не знаем какво ще съдържат новите заключения, които Германия ще предложи на посланическата среща и дали те ще бъдат благоприятни или неблагоприятни за нас. Миналите заключения не бяха благоприятни за нас и е по-добре те да бъдат премахнати от дневния ред, отколкото да бъдат приети. Но например, ако утре бъдат приети някои заключения, тогава конференцията може да се проведе до края на годината или може да се определи дата за провеждането ѝ например през януари следващата година. Но такова решение трябва да бъде предшествано от среща на върха, на която лидерите на държавите- членки ще се срещнат. Напълно възможно е до края на годината да има нова среща на върха, защото лидерите трябва да обсъдят Брекзит. След като бъде свикана среща на върха за Брекзит, тя може да бъде използвана за приемане на рамка за преговори и насрочване на първата междуправителствена конференция със Северна Македония“, заяви Кацарска за изданието.

Дискусията за разширяването сред посланиците на страните-членки беше премахната от дневния ред миналата седмица и заключенията не бяха приети поради позицията на България. Не е сигурно какъв компромис ще предложи германското председателство в новите заключения и според информацията, циркулираща в дипломатическите кръгове, се търси компромис по формулировка, свързана с „погрешно тълкуване на историята“. Председателството на ЕС смята, че това изречение трябва да бъде включено във въведението за всички страни в региона, а България настоява то да бъде включено специално за Северна Македония.

В статия за вестник Die Welt Рот пише, че Северна Македония и Албания са постигнали много по пътя си към ЕС, изпълнили са амбициозна програма за реформи и не са позволили да бъдат възпрепятствани.

„Решавайки спора за името с Гърция, Северна Македония написа история в истинския смисъл на думата. Следователно зелената светлина за започване на преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония беше правилната и необходима стъпка. Междуправителствените конференции с двете страни сега трябва да се проведат възможно най-скоро. Германия категорично се застъпва за това по време на своето председателство на ЕС. Процесът на присъединяване не трябва да се отлага за неопределено време, защото един-единствен член на ЕС го прави заложник на собствените си двустранни искания", отбеляза Рот.

Според премиера Зоран Заев "ветото не е по наша вина", а търсенето на решения за спора с България е било на първо място в дневния ред на правителството през първите 100 дни работа.

„Ние сме твърдо решени, че за македонската национална идентичност е невъзможно да се преговаря, че не можем и никога няма да се откажем от правото си на самоопределение, гарантирано от Устава на ООН и всички други международни договори и конвенции, които е подписала и България. Надяваме се, че щетите, причинени от това неоправдано вето за европейската интеграция на региона и за европейските ценности, ще бъдат компенсирани скоро“, изрази увереност Заев.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Валентин Касабов от НФСБ е в медикаментозна кома, бори се за живота си

Депутатът от НФСБ Валентин Касабов е настанен в столичната болница "Света Екатерина" в много тежко състояние, твърди "Блиц". Касабов, който е един от водещите лица в управляващата коалиция "Обединени патриоти" е в медикаментозна кома и се бори за живота си. Народният представител е приет в лечебното заведение заради усложнения след […]