Могат ли да променят съотношението на силите на бойното поле доставяните от САЩ на Украйна ракетни системи HIMARS?

NetNews

Войната в Украйна изглежда навлиза в нова по-ожесточена фаза. Русия постигна известен напредък в Донбас, Източна Украйна, през последните месеци на войната, но в неделя украинската вицепремиерка Ирина Верешчук призова цивилното население в окупирания от Русия южен регион на Херсон да се евакуират спешно, тъй като въоръжените сили на Украйна подготвят контраатака там, съобщи Ройтерс.

Украйна загуби контрол над по-голямата част от черноморския регион на Херсон, включително едноименния главен град на областта, още през първите седмици след нахлуването на Русия на 24 февруари. Сега Киев е решен да си върне контрола над региона.

Не минава и седмица без САЩ да обявят нови пакети военна помощ за Украйна. В петък САЩ обявиха поредния пакет нова военна помощ за Украйна, включително реактивни системи за залпов огън и снаряди с прецизно насочване, които ще подобрят способностите на украинската армия да поразява оръжейни складове и вериги за снабдяване на руските сили, предаде Франс прес.

Тази помощ на стойност 400 млн. долара, включва четири реактивни системи за залпов огън М142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems) и боеприпаси за тях, които вече позволяват на украинските сили да атакуват такива цели, като например складове с боеприпаси, с ракети с по-голям обсег от наличните в руската артилерия, уточни високопоставен служител на Пентагона. Освен това тези ракетни системи използват ракети с прецизно насочване, което дава определено предимство на украинските сили на бойното поле.

С тези системи „Украйна успя да порази руски цели на по-голяма отдалеченост зад линията на фронта и да разстрои действията на руската артилерия“, обясни служителят.

Украинската армия вече разполага общо с 12 системи HIMARS.

Пакетът с военна помощ включва също хиляди 155-милиметрови снаряда за артилерийски оръдия, доставяни от западните съюзници на Украйна.

„Тези снаряди са „по-ефикасни“, тъй като са прецизни и имат по-голям радиус на действие от досега доставяните“, каза представителят на Пентагона.

„Черешката на тортата“ в американската военна помощ за Украйна обаче са именно ракетните системи HIMARS. Според украинските военни те вече започват да променят съотношението на силите на бойното поле в ожесточения артилерийски дуел с руските сили. Достатъчно е да се въведат координатите на руските позиции и шестте ракети на ракетната система могат да поразят важни цели като руски командни пунктове далеч зад линията на фронта. Използвани от само няколко седмици в украинската армия ракетните системи HIMARS са най-съвременното въоръжение, което САЩ предоставят на Украйна след началото на руската инвазия на 24 февруари, отбелязва в. „Уолстрийт джърнъл“.

Украински войници, които използват тази реактивна система за залпов огън казват, че сега са увеличили двойно обсега на своята артилерия за нанасяне на удари дълбоко в контролираната от Русия територия. Представители на Киев се надяват това оръжие да помогне на Украйна да получи надмощие над руските сили в продължителната война на изтощение.

Четири ракетни системи HIMARS бяха доставени от САЩ на Украйна през юни, а сега ще бъдат доставени още четири. Американският президент Джо Байдън каза, че Киев ще получи още батареи от тези оръжия и от други страни, както и боеприпаси от САЩ, чиято военна помощ за Украйна вече възлиза на няколко милиарда долара.

Първоначално Вашингтон не искаше да предостави на Киев ракетните системи HIMARS, опасявайки се, че подобна стъпка ще накара Русия да предприеме ответни действия срещу САЩ или други съюзници от НАТО. Обсегът на ракетите е близо два пъти по-голям от този на гаубиците М777, с които САЩ снабдяват също Украйна.

„Те могат да поразяват руски системи с тях“, каза за американските ракетни системи Сам Крани Евънс, изследовател в британския аналитичен център Кралски институт за изследване на отбраната и сигурността (Royal United Services Institute) в Лондон. Освен това много неща ще зависят от украинското разузнаване, както и от разузнавателните данни, предавани от САЩ на Украйна за определяне на координатите на руски цели. Москва, от своя страна ще си постави за задача да унищожи украинските системи HIMARS, за да обърне ситуацията на бойното поле в своя полза. В ход е и пропагандна война, защото проруските сепаратисти обвиняват Киев, че обстрелва цивилни с доставяните от Запада оръжия.

Украински представители твърдят, че се нуждаят от оръжия с по-голям обсег, за да неутрализират превъзхождащата огнева мощ на Русия, посочва „Уолстрийт джърнъл“.

САЩ обаче отказаха да снабдят Украйна с по-далекобойни ракети за системите HIMARS, които да имат обсег до 300 км. Москва остро разкритикува предоставянето на ракетните системи на Украйна и заплаши, че ще атакува центровете на вземане на решения на Киев, ако ракетите бъдат използвани по цели на територията на Русия.

Всяка от предоставените на Украйна ракетни системи HIMARS разполага с шест ракети, с обсег до 80 км, което дава възможност на украинските сили да нанасят удари по командни пунктове, складове с боеприпаси и гориво на руската армия, както и по войски разквартирувани дълбоко зад линията на фронта. Предвид това, че цената на една ракета е 155 000 долара е обяснимо защо украинските сили се стремят да ги използват срещу по-важни от военна гледна точка цели като командни пунктове, складове с оръжие и казарми, а не срещу отделни танкове или артилерийски системи на противника.

Съветските аналози на тези ракетни системи, като „Смерч“ и „Ураган“, са неточни и отнема много време да бъдат подготвени за стрелба, при което се използват аналогови мерни прибори. Те не са бронирани, трудни са за маневриране, често се повреждат, което излага операторите им на риск от ответен удар.

HIMARS са по-малки и по-лесни за маневриране, което им помага да се скрият от разузнаването на противника. Екипите от оператори на американските системи работят в бронирана кабина и извършват стрелбата бързо: след като паркират, те могат да започнат да изстрелват ракетите за две-три минути и да се преместят само 20 секунди след залпа. Обичайно украинските оператори на системите HIMARS преминават триседмично обучение във военни бази в Германия, отбелязва „Уолстрийт джърнъл“. Понякога се налага пускът на ракетите да се извършва през нощта, за да избегнат локализиране от страна на руски дронове. Координатите на целите се задават чрез цифрова система, която използва сателити, за да насочва ударите. Киев иска от САЩ дори по-далекобойни ракети за ракетните системи HIMARS, с обсег 300 км, но правителството на Байдън засега отказва да предостави такива. Една от причините може би е, че с ракети с подобен обсег украинските сили могат да се опитат да поразят Кримския мост и летища дълбоко в контролираната от Русия и проруските сепаратисти територия. Въпреки това използването от украинската армия на американските реактивни системи за залпов огън принуждава руските сили да разтеглят и без това дългите си стотици километри логистични вериги.

Доставките на ракетните системи HIMARS на Украйна допълнително превръщат конфликта в една високотехнологична война, изходът от която става все по-несигурен с времето. Тези реактивни системи за залпов огън наистина могат да внесат непредвидимост в съотношението на силите на бойното поле, но количеството им е прекалено малко, за да обърнат хода на бойните действия. Остава да се види какво ще противопостави Русия на новите свръхмодерни системи въоръжения, доставени от Запада на Украйна.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Палачът на Антъни Джошуа може да е следващият съперник на Кубрат Пулев

Кубрат Пулев може и да инкасира третата си загуба на професионалния боксов ринг, но той вече на няколко пъти заяви, че няма намерение скоро да се пенсионира. Само ден след поражението му от Дерек Чисора започнаха спекулациите за следващия му противник, като DAZN смята, че това ще е бившият световен […]