Може ли да се разболеем от липса на секс?

NetNews

В живота на всеки има периоди, в които сексуалният му живот не е точно такъв, какъвто му се иска. Няма конкретно количество секс, което трябва да правим, за да се чувстваме добре – всичко е строго индивидуално. Индивидуално е и дали и до колко липсата на секс ще се отрази негативно, пише ladyzone.bg.

Невинаги е добър избор

По темата се говори и в ново изследване, проведено в САЩ. В него се подчертава, че много хора могат да бъдат също толкова щастливи без секс, колкото и тези, които водят редовен сексуален живот. А въздържанието по желание или поради липса на партньор в продължение на месеци и дори години не може да ни разболее, както смятат някои.

Въпреки това, изследванията показват, че редовният секс може да доведе до определени ползи за здравето. А някои от тях, като намаляване на нивата на стрес, можем да получим и чрез самозадоволяването.

При мъжете например е доказано, че здравето на простатата зависи от редовната еякулация, която е добре да бъде около 20 пъти на месец – бройка, която за мнозина може би изглежда завишена. При жените пък честата сексуална активност може да укрепи мускулите на тазовото дъно, които поддържат пикочния мехур, подобрявайки неговата функция.

Относно психологическия ефект от липсата на секс е много важно да се направи уточнението дали тя представлява проблем за конкретния човек или не. Защото някои хора просто не изпитват сексуално желание и въздържанието за тях не е причина за тревожност и по-ниско качество на живот.

За други правенето на секс, особено ако нямат постоянен партньор, е свързано с повече притеснения (за полово предавани болести и нежелана бременност например), отколкото въздържанието. Изследванията обаче показват, че сексът е добър начин за облекчаване на стреса, който може да подобри психичното здраве на човек, предава Medical News Today.

Отношението към секса варира, независимо дали сме във връзка или не. Има партньори, които създават хармонични и изцяло платонични взаимоотношения, а за други интимното общуване е в основата на отношенията им.

Какво се случва, когато стигнем върха

За едни сексът подобрява комуникацията и чувството за близост. И когато той липсва, се появява чувство на тревожност, че нещо с връзката им не е наред. А важният извод, който трябва да запомним, е, че просто трябва да се чувстваме добре – и това може да стане и без секс.

Поставете оценка:

4

Оценка 4 от 11 гласа.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Два дни преди старта на Пекин 2022: Олимпиадата в цифри

Китайската столица Пекин се подготвя за второто си домакинство на Олимпиада, 14 години след като прие летните Игри през 2008 година. Само след 2 дни Пекин ще стане първия град в историята, домакин както на летни, така и на зимни олимпийски игри. По този повод агенция Ройтерс събра някои любопитни […]