Може ли туберкулозата да предпазва от COVID-19?

NetNews

Според изследователи от Държавния университет в Охайо заместител на бустерната доза срещу COVID-19 вероятно може да бъде ваксината срещу туберкулоза (БЦЖ).

Те разкриха in vivo случаи, в които засегнати от причинителя на туберкулоза, стават резистентни срещу алфа варианта на COVID-19.

Това откритие би могло да обясни защо някои хора не боледуват от COVID-19, въпреки близкия контакт с вируса, както и защо страните в развиващия се свят, в които туберкулозата е ендемична инфекция, имат по-малък брой на смъртни случаи, свързани с COVID-19.

Все още не е изяснено по какъв начин тубекркулозата предпазва от инфекция със SARS-CoV-2.

Една от теориите е, че възпалението в белите дробове, получило се в резултат на туберкулозата, протича тежко и обхваща голяма част от органа, което води до затруднения при навлизането на SARS-CoV-2 в организма.

Инфекциозните протеини, участващи в патогенезата на двете заболявания, нямат прилики помежду си. Въпреки това съществува друга теория, според която туберкулозата подготвя имунната система за среща с COVID-19.

Възможно е след туберкулозна инфекция, имунната система да придобие по-голяма устойчивост към опасни вирусни инфекции.

Това насочва към възможността за приложение на БЦЖ ваксината, за превенция на COVID-19.

Нормално БЦЖ ваксината се използва за изграждане на имунитет срещу туберкулозния причинител и предотвратяване на болестта. Тя се инжектира подкожно в лявото рамо, 48 часа след раждането на бебето като при необходимост може да се повтори на 7-месечна възраст.

Въпреки направеното откритие, провеждането на последващи анализи, които да определят ефективността сред хората, е силно необходимо. Освен това в проучването е разгледан единствено алфа вариантът на COVID-19.

Учените все още не препоръчват отлагането на ваксинацията срещу COVID-19, на база получената информация за ваксината срещу туберкулозата.

През февруари 2022 г. Центърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ обяви, че през първите два месеца бустер дозата от ваксината срещу COVID-19 отбелязва 91% ефективна защита от хоспитализация. След четири месеца този процент достига до 78%.

Учени в цял свят все още обсъждат необходимостта от допълнителни дози от ваксината, както и нейни алтернативи.

Изследването, касаещо БЦЖ ваксината, е публикувано в сп. PLOS Pathogens.

Източници:

https://www.cdc.gov/mmwr/volumes/71/wr/mm7107e2.htm?s_cid=mm7107e2_wd

https://journals.plos.org/plospathogens/article?id=10.1371/journal.ppat.1010093

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Норвежкият B2Holding разкритикува 10-годишната давност за дълговете

Във връзка с 10-годишната абсолютна давност за задълженията на физическите лица, заложена в измененията на Закона за задълженията и договорите и гласувана на второ четене в Комисията по правни въпроси в Народното събрание на 11 ноември, главният изпълнителен директор на норвежкия B2Holding, един от големите инвеститори в изкупуването на дългове […]