Морето унищожи част от плаж Крайморие

NetNews

Бурното море през последните дни унищожи част от плаж Крайморие край Бургас. Вълните са отнесли значително количество от пясъка на ивицата и са разорали брега, съобщи БНТ.

Щетите могат да се възстановят единствено с тежка техника, смята концесионерът, но затова той може да бъде глобен.

Голяма част от пясъчната ивица на плаж Крайморие е погълната от вълните. Колчетата на чадърите, които са стояли на първа линия, са заляти.

"Просто тази година се случи много рано. По принцип се случва в зимния период, в месеците януари и февруари, но буквално 10 дни след приключването на сезона цялата ми северна част, която е с дължина около 300 метра ивицата, е в морето", заяви Николай Димитров, концесионер на плаж Крайморие.

Вълните са отнесли близо 2 500 куб. метра пясък. Когато времето се успокои морето само ще върне част от пясъка, но далеч по-малко количество, отколкото е взело.

В момента голяма част от пясъка на плажа в Крайморие вече го няма заради бурните вълни. Останала е единствено глина, която наподобява скали.

Практиката показва, че стопаните на плажове изграждат пясъчни диги. Но те не винаги са достатъчни за опазването на брега, а за възстановяването на щетите са нужни багери, които обикновено пораждат обществено недоволство.

"Това нещо без помощта на тежка техника и машини няма как да се случи. Аз съм задължен по договор да го възстановя, в същото време, ако вкарам тежка техника, мога, евентуално, да бъда санкциониран", добави Николай Димитров.

Процедурата за изграждане на диги има уведомителен режим, след който издигането на пясъчното съоръжение е разрешено, ако не засяга защитени образования.

"При уведомяване от страна на концесионери за намерение за изграждане на диги, РИОСВ-Бургас следи да не се изземва пясък от пясъчни дюни и да се насипва на диги. Конкретният плаж Крайморие е извън защитена територия. Министерството на туризма следва да определи възможността за изграждане на диги на съответния плаж", допълват от РИОСВ-Бургас.

Концесионери са подготвили предложение с критерии за правила, според които могат да защитават плажовете си и ще входират предложение в Министерството на туризма.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Саутгейт: Извършвам престъпление всеки път, когато избирам състава

Треньорът на Англия Гарет Саутгейт призна, че всеки път, когато му се налага за избере титулярен състав, това му носи главоболие заради жестоката конкуренция в тима. Той каза това на пресконференцията преди световната квалификация с Унгария утре. Саутгейт похвали отбора и за категоричната победа над Андора с 5:0 в събота, […]