Музеят в Добрич дешифрира и публикува аудиозапис с гласа на Адриана Будевска

NetNews

Регионалният исторически музей в Добрич дешифрира и публикува пълен аудиозапис с гласа на голямата актриса Адриана Будевска (1878-1955 г.) – една от създателките на българския професионален театър, съобщават от културния институт. В аудиозаписа, съхраняван във фонда на музея в родния ѝ Добрич, примата на Народния театър разказва с вълнение за своя живот.

Всъщност записите са два, като донякъде се различават по встъпителните думи, коментира главният уредник в музея д-р Кремена Митева. В единия, малко след началото гласът се губи, което вероятно е предизвикало презаписа. И в двата варианта с продължителност десетина минути разказът е идентичен, посочва музейният специалист.

„От детските, а особено от ученическите си години аз много обичах да представлявам, както казвахме тогава, да декламирам, пея или танцувам, като вземах участие във всички забави в гимназията и в пансиона“, разказва Будевска. Тя припомня, че е възнамерявала да стане учителка, но нейни родственици, благодарение на щастлия случай, са открили за нея съвършено друг жизнен път. Будевска печели стипендия на Министерството на просветата за обучение в Императорското театрално училище в Москва. „…аз се явих на изпита, на който присъстваха знаменитият ни писател Иван Вазов и проф. Иван Шишманов. Издържах изпита блестящо и през есента на 1895 година заминах за Москва заедно с Гено Киров, също стипендиант“, продължава разказът.

В записа се чува прехвърляне на листи, което подсказва, че актрисата има предварително написан текст, който чете, пояснява Кремена Митева. Будевска говори меко, с лек руски акцент. Някои от думите са произнесени специфично – с по-особено ударение. Забележими са направените паузи, когато предстои да разкаже поредния трагичен епизод в своя живот, добавя Кремена Митева. Тя смята, че автобиографичният аудиозапис вероятно е правен в края на 40-е и началото на 50-е години на миналия век – скоро след завръщането на актрисата в България след дългата ѝ емиграция в Аржентина.

Гласът на Адриана Будевска и кадри от документален филм, създаден за 100-годишнината от рождението ѝ, ще се „впишат“ в атмосферата на къщата музей на актрисата в Добрич, която наскоро отвори врати след реставрация.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Брентът падна под 103 долара за барел за първи път от 12 април

Котировките на петрола сорт Брент с доставка през юни днес отстъпиха под прага от 103 долара за барел на лондонската борса ICE за първи път от 12 април, предаде ТАСС. Поевтиняването на фючърсите се ускори до 3,83 процента и бе достигнато ценово равнище от 102,55 долара за барел към 09:32 […]