Мярката „Запази ме“ ще продължи до края на април

NetNews

Мярката "Запази ме" е удължена до края на април. Това каза пред БНТ социалният министър. Деница Сачева съобщи, че са осигурени 13 млн. лв за компенсации на служителите, които остават в неплатен отпуск и през февруари. Те обаче ще трябва да плащат сами здравните си вноски.

Валентин Димитров е собственик на ресторанти в Бургас. Изпратил в неплатен отпуск 18 служители.

"За един ден от месец ноември и 20 работни дни от декември по 24 лв. на ден – 504 лв. са по сметките на хората. Получили са ги около 20-ти януари.", каза Валентин.

Компенсацията за януари и февруари ще бъде по-висока.

"В размер на 75 на 0 съответно от осигурителния доход. Тоест работодателят не дължи нищо. Ние плащаме 75% от осигурителния доход на лицето", обясни социалният министър Деница Сачева.

И по-голямата компенсация според Валентин обаче е недостатъчна.

"Независимо, че хората, които са назначени при нас бяха на 2 прага – 800 лв. и 1000 лв. в зависимост от позицията, която заемат. Мисля, че беше напълно справедливо да бъдат 650 лв., колкото е една минимална работна заплата".

Получилите помощ по "Запази ме" вече ще трябва сами да си плащат здравните осигуровки.

"Осигурителен стаж тече и съответно не са дължими други осигуровки освен здравните", каза още министър Сачева.

"Моята съпруга е с прекъснати здравни осигуровки. Това ѝ тежи като финансово бреме. Рано или късно тя трябва да ги плати. В момента нямаме тази възможност, защото виждате-не работим!", каза Пламен Генов – собственик на заведение.

"Едни пари, които са им били давани, те реално не са били за тях и трябва да ги върнат обратно. Както се казва – когато човек няма пари и 20 лева са много", каза Борислав Ханджиев, собственик на хотел.

Според сега действащото законодателство, служителите от затворените сектори могат да останат в неплатен отпуск максимум 60 дни за година.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Предлагат нови правилници за фермерските пазари, къщите за гости и малките хотели

Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) ще предложи за утвърждаване от Националния съвет по храните „Правилник за ползване на фермерските пазари“ и „Наръчник относно мерките за безопасност на предлаганите храни в къщи за гости и малки хотели“. Двата документа са издържани по чл. 119, т. 4 от Закона за […]