Наводненията в Пакистан взеха десетки жертви, проливните мусонни дъждове продължават

NetNews

Силни наводнения убиха десетки хора, а стотици останаха без дом в Пакистан, съобщиха вчера властите докато мусонни дъждове продължаваха да се изливат в страната, предаде Ройтерс.

В южната провинция Белуджистан 57 души, сред които жени и деца, загинаха, отнесени от придошлите води, съобщи Зяула Лангове – съветник по вътрешните работи и бедствията на главния министър в провинцията, и добави, че 8 язовира са прелели заради пороите.

Стотици хора останаха без покрив след като домовете им се срутиха под дъжда и от придошлата вода, каза Лангове, като посочи, че мусонните дъждове продължават.

В Северозападната гранична провинция Хибер Пахтунхва двама души, единият от които 6-годишно дете, са починали, а четирима са ранени, когато къщата им рухнаха заради дъжда, според изявление на местните власти.

Пороите в страната не спират от няколко дни, а значителни части от най-големият град Карачи са под вода.

В съседен Афганистан 24 души загинаха в наводненията в източната и южната част на страната, каза говорител на агенцията за управление на бедствия.

Пакистанският флот обяви, че се включва в усилията за евакуиране на граждани и доставяне на помощи и прясна вода в Белуджистан.

През 2010 г. най-тежките наводнения в историята на Пакистан засегнаха 20 милиона души, а щетите по инфраструктурата бяха на стойност милиарди долари. Реколтата в обширни райони беше унищожена, а една пета от страната – наводнена.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Блокада на Подбалканския път срещу високите цени на горивата

Блокада на Подбалканския път София- Бургас. Жители на Карлово и Сопот излязоха на протест срещу високите цени на горивата. В знак на недоволство те спряха движението като започнаха да пресичат пешеходната пътека на изхода на Сопот за Анево на интервали от 15 минути. Заканиха се, че протестът им ще продължи […]