Над 4600 зрелостници ще се явят на матура по български език на 26 август

NetNews

За 26 август т.г. е насрочен държавният зрелостен изпит (ДЗИ) по български език и литература за сесията август-септември. 4686 зрелостници са пожелали да се явят на него. Това съобщават от пресцентъра на МОН.

На 27 август т.г. 2976 ученици ще имат възможност да положат втори задължителен изпит по предмет по избор.

Най-много от тях (1166) са предпочели биология и здравно образование, география и икономика (873), следвани от философия (520) и английски език (275). Изпитите по желание, за които има само седем кандидати, ще се проведат по график от 30 август 2021 г. до 2 септември 2021 г.

За първия изпит в 159 училища са подготвени 575 зали и са ангажирани 100 квестори. За втория задължителен ДЗИ и за изпита по желание в 149 училища са подготвени 585 зали със 113 квестори.

Изпитите ще започнат в 8 часа. Зрелостниците трябва да пишат с черен химикал, а за матурата по математика да си носят линия, пергел, триъгълник, молив, гума.

Изпитните работи ще бъдат оценени до 8 септември, а до 14 септември успешно положилите матури ще получат дипломи за завършено средно образование.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Нов собственик на остров "Свети Кирик"

Държавата ще прехвърли собствеността върху остров Свети Кирик на община Созопол, обяви в неделя служебният министър на културата проф. Велислав Минеков. За реставрация на сградите на острова ще се търсят евросредства от бъдещите европрограми, обяви още Минеков. През уикенда министърът посети острова заедно със заместника си Пламен Славов, областния управител […]