Над 50% не вярват, че ще има ефективно разследване на Пеевски след санкциите

NetNews

На въпроса "Защо според вас, бившият главен прокурор Сотир Цацаров и настоящият Иван Гешев, не са разследвали Делян Пеевски за корупция" – 53 % отговарят "защото под някаква форма са зависими от него", а за 25 % обяснението е, че те са били "назначени" благодарение на неговото лоби във Висшия съдебен съвет (ВСС). Едва 5 % смятат, че не е "имало причини да бъде разследван", останалите не могат да преценят.

Това показват данните от проучване на Talk Online Panels, представително за онлайн населението на България с извадка 1006 респондента и метод на регистрация – онлайн анкета. Изследването е по поръчка на "Дневник" и е проведено в периода 22 – 25 юни (почти 3 седмици след обявените от САЩ санкции за българи по "Магнитски" заради корупция).

От отговорите се разбира, че за повечето българи е ясно колко силни са обвързаностите между бившата изпълнителна власт, бившия депутат от ДПС и прокуратурата и че това са част от причините за липсата на проверки и действия. Затова и очакванията за реформи в тези сфери са сериозни.

Над 50 % напр. не смятат че въобще ще има ефективно разследване на Пеевски и сега след санкциите "Магнитски" (вижте графиката надолу), а за 41 % само ще симулират разследване, защото "продължават под някаква форма да са зависими от него". 12 % отговарят, че

По равно (по 15%) са тези, които са оптимисти, че главният прокурор Иван Гешев и шефът на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Сотир Цацаров вече нямат друг избор и ще трябва да започнат ефективна и независима проверка срещу бившия депутат и тези, според които дали такава ще има ще зависи от резултатите от изборите.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Именит клуб бе изваден от елита на Франция

Френският футболен клуб Бордо бе изваден от елитната Лига 1 и пратен във втора дивизия след оттеглянето на мажоритарния акционер. От клуба обявиха, че ще обжалват решението, тъй като пред лигата е представен нов проект за финансиране на клуба от бизнесмена Жерар Лопес. От Бордо се надяват, че жалбата ще […]