Над 55 000 бежанци от Украйна са регистирани само за последните 24 часа, съобщи ООН

NetNews

Близо 5,4 милиона украински бежанци са избягали от своята страна от началото на руската инвазия на 24 февруари, като само за последното денонощие те са 55 635, показват огласени днес данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), цитирани от Франс прес.

Макар бежанският поток значително да е намалял от март месец, ООН очаква той да нарасне с още три милиона до края на годината.

Според ВКБООН към 27 април украинците, напуснали страната си от началото на руската инвазия, са общо 5 372 854.

Жените и децата съставляват 90 процента от тези бежанци, а мъжете от 18 до 60-годишна възраст, подлежащи на мобилизация, нямат право да напускат Украйна.

Близо две трети от украинските деца са напуснали домовете си, което включва и вътрешно разселените.

Повече от 7,7 милиона души са напуснали домовете си, но все още се намират в Украйна, съобщи Международната организация по миграция (МОМ).

Преди началото на руската инвазия Украйна е имала население от 37 милиона души в регионите под контрола на правителството. Тези цифри не включват Крим, анексиран от Русия през 2014 г., и районите в Източна Украйна, контролирани от проруските сепаратисти, посочва АФП.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Задържаха данъчен за подкуп

ГДБОП задържа данъчен служител за искане и получаване на подкуп, съобщи бТВ. Операцията е проведена по сигнал, че главен инспектор в дирекция „Контрол“, отдел „Ревизии“ в НАП-София е поискал сумата от 10 000 лв. от упълномощено лице на търговско дружество. В офис в град Ихтиман се провежда специализирана полицейска операция. […]