Наемниците на „Вагнер“ в Либия са отишли да се бият в Украйна

NetNews

Броят на чуждестранните наемници в Либия е намалял отчасти заради войната в Украйна, смята експерт от ООН, цитиран от ДПА, предаде БТА.

Чалока Бейани каза, че се е „открил пазар на друго място“. Британският експерт по право, който е от замбийски произход, събира доказателство за нарушения на правата в Либия и е част от група експерти, назначени от Съвета на ООН по правата на човека. Броят на наемниците от руската група „Вагнер“ също е намалял според Бейани. Частната военна компания се счита за сенчеста армия на руския президент Владимир Путин, който от своя страна отрича да е свързан с нея.

Според британското разузнаване Москва най-вероятно е била принудена да постави нахлуването в Украйна като приоритет за личния състав на „Вагнер“ за сметка на операциите в Африка и Сирия. Въпреки това не всички чуждестранни бойци са се изтеглили от Либия, се посочва в доклад, представен от Бейани и неговия екип. Наемниците удължават конфликта в страната и може да са пренебрегнали международните правила за защита на цивилното население, казват експертите.

Либия е измъчвана от гражданска война от 2011 г. насам, когато беше отстранен дългогодишният лидер Муамар Кадафи. Многобройни милиции все още се бият за влияние. В конфликта са замесени и други страни, включително и Русия и Турция. Според изчисления на ООН към края на 2020 г. в Либия е имало около 20 000 чуждестранни бойци и наемници.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Грамофон, какъвто не сте виждали

Компанията Aromal TR представи една много интересна вариация на грамофона. Разбира се, Crescent, както е името на иновацията, няма да се конкурира със сериозни звукови качества, но пък ще привлече клиенти с необичайния си външен вид. Самият дизайн на устройството прави така, че плочата се разполага вертикално, от дясната страна […]