Наистина ли е опасна комбинацията риба-мляко?

NetNews

Дали съчетанието между риба и мляко е опасно за консумация, или това е просто остарял мит? Консумацията на съчетанието от двата продукта е спорна, тъй като немалко хора са се оплаквали от стомашни болки, след като са ги хапвали заедно.

Рибата и млякото в съчетание предизвикват взаимодействието между белтъчни молекули, които довеждат до лек стомашен дискомфорт. Не при всеки обаче, който е консумирал тези два продукта по едно и също време, се появяват стомашни болки, пише Флагман.бг.

Тъй като и двете храни са богат източник на протеини, възможно е при тяхната едновременна консумация в тялото да се предизвикват разнопосочни биохимични процеси, които си пречат един на друг, заради което понякога са възможни неприятни последици.

Другата възможна причина за нежелания ефект е свързана с риска от натрупване на бактерии в рибата в консерви – Clostridium botulinum или Bacillus subtilis, които могат да попаднат в консервите и да се развият в създадената анаеробна среда.

Но ако и двата продукта са добре съхранявани, за отравяне и дума не може да става. Рядко обаче хората консумират напълно прясна риба. По-често тя е в консерва, замразена, пакетирана, опушена, осолена или изсушена, което прави преминаването ѝ през храносмилателния тракт по-трудно. Това означава, че всякакви съмнителни комбинации с риба не са препоръчителни.

Според някои хора, които често консумират рибата и млякото заедно, няма никаква опасност от съчетанието на двете храни.

В някои страни като екзотични блюда се предлагат маринована риба с прясно мляко и бяла риба в млечен сос. Това показва, че традицията невинаги е на едно мнение с науката.

За трениращите обаче е неприемливо да смесват двата продукта, тъй като това забавя усвояването им от организма. По тази логика не трябва да се съчетават и ориз с месо, яйца и месо, месо и мляко, яйца и мляко.

Според Аюрведа също има храни, които не трябва да комбинираме. Учението защитава тази теория, защото смята, че комбинацията от определени храни в ежедневието може да предизвика алергии и да наруши обмена на веществата.

Аюрведа категорично забранява смесването на риба и мляко, риба и яйца, мляко и плодове, пилешко месо и мляко, плодове и зеленчуци, мед и растителни масла, маслини и мляко, сирене и мляко, месо с риба, хляб или картофи.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Католиците в САЩ одобряват папа Франциск

Популярността на папа Франциск нараства както сред американските католици, така и сред протестантите. Това показват данните от проучване на Pew Research Center в Съединените американски щати, предаде Aleteia.org. 82% от католиците в САЩ имат благосклонно мнение за папа Франциск и неговото папство. Изследване сред католическите подгрупи показва, че папата получава […]