Найден Тодоров дебютира с камерния ансамбъл „Софийски солисти“

NetNews

На 8 май в зала „България“ маестро Найден Тодоров ще се изправи за първи път пред камерния ансамбъл „Софийски солисти“ в концерт, посветен на 60-годишнината на състава. В дебюта си с изявените музиканти Найден Тодоров е избрал програма с творби от Дмитрий Шостакович – Камерна симфония в до минор и Концерт за пиано, тромпет и струнен оркестър. Солисти на вечерта са Петър Македонски и Надежда Цанова.

Още със създаването си Камерен ансамбъл „Софийски солисти“ прави заявка за висок професионализъм и безапелационно се налага като незаобиколим фактор в музикалния живот в страната. Благодарение на техните гастроли, изкуството на виртуозните музиканти става познато и уважавано в повече от 53 страни в света, като за изминалите 60 години съставът има повече от 2500 концерта у нас и в чужбина. Ръководители на „Софийски солисти“ са били Васил Казанджиев, Емил Табаков, а от 1988 г. до днес – от Пламен Джуров.

За мен е чест да дирижирам тези изключителни музиканти, които притежават техническо съвършенство, изискан стил, внимателно подбран репертоар и истинска, чиста любов към професията ни. „Софийски солисти“ винаги са били символ на класическата музика у нас и съм щастлив, че мога да музицирам на една сцена с тях“ – казва Найден Тодоров.

Концертът със „Софийски солисти“ ще се състои само седмица след бляскавия концерт на Соня Йончева в Театре дел Лисеу – Барселона, който Найден Тодоров дирижира по нейна покана. Той ще бъде диригент и на концерта ѝ в Сънтори Хол в Токио през юли.

На 5 май Найден Тодоров ще дирижира Софийската филхармония в концерт със солист световноизвестния цигулар Рей Чен.

На 17 май маестрото за втори път ще поведе Софийската филхармония за гастрол в Златната зала на Музикферайн – Виена.

Отново със Софийската филхармония в зала „България“ Найден Тодоров ще дирижира концертите със звездната пианистка Мария Жоао Пиреш на 19 юни и с българският виртуоз Евгени Божанов, японската цигуларка Акико Суванаи и световно признатия цигулар Еманюел Чекнаворян на 23 юни.

На 9 и 10 септември в Античния театър – Пловдив Найден Тодоров ще застане пред Виенския симфоничен оркестър за тяхното историческо първо гостуване у нас.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Зеленски направи видеообръщение пред Албанския парламент

Украинският президент Володимир Зеленски се обърна към Албанския парламент с видеопослание, в което подробно описа ужасяващите действия, извършени от Русия срещу украински граждани, предаде албанският сайт Екзит. Зеленски започна обръщението си като пожела на албанския народ мирен Курбан байрам, отбелязвайки, че мирът е всичко, за което украинците се молят от […]