Най-добрите етерични масла при стрес, безсъние и тревога

NetNews

Етеричните масла от природата имат мощни свойства, които могат да ни помогнат ефективно да овладеем стреса, да намалим нивата на тревожността и да подобрим значително качеството на съня.

Различните аромати са способни да активират конкретни центрове в мозъка, свързани със спомени, асоциации със събития, да облекчат напрежението, да подобрят настроението. Разнообразието от миризми, които етеричните масла носят, може да бъде полезно в подобряването на емоционалното и физическото здраве. С тяхна помощ можем да подобрим реакциите си в стресови ситуации и да се радваме на по-качествен и пълноценен сън, пише struma.bg.

Как да използвате етерични масла против стрес и безсъние?

Етеричните масла са наситени и концентрирани. Ето защо директното им прилагане върху кожата може да е опасно и да предизвика раздразнения. Необходимо е разреждането им с базови масла, щадящи кожата и допринасящи за подобряването на цялостното здравословно състояние. Такива масла са маслото от кокос, жожоба, зехтин, макадамия, гроздови семки, шипка, вечерна иглика, черен кимион и много други.

Ароматерапията е препоръчително да се прилага и индиректно, а не върху кожата. Можете да напоите различни тампони или текстилни влакна с етерични масла, и да ги разположите на ключови места в дома. Така ароматът ще достига до вас по въздушен път, но ще е също така ефективен. Може да използвате и така популярните в наши дни дифузери. На пазара ще намерите такива в най-разнообрази форми и разцветки, както и с различни опции и екстри като напр. сменящи се LED светлини.

Кои са 10-те най-подходящи етерични масла при стрес, безпокойство и безсъние?

1. Мента

Ментата има много свеж и ободряващ аромат. Тя подпомага освежаването на ума, стимулира позитивните емоции, има успокояващ ефект и върху храносмилането, от което до голяма степен зависи и емоционалното състояние. Ментата помага да внесем усещане за свежест и охлаждане, което има допълнителен ефект при безсъние.

2. Лавандула

Лавандуловото масло е едно от най-полезните етерични масла при тревожност и стрес. То се използва за облекчаване на стреса от векове в аюрведа. Има превъзходен цветен аромат, който е с релаксиращ ефект и допринася за по-лесно заспиване. Можете да капнете 1-2 капки лавандулово масло на възглавницата си или да поставите уханни тампони с лавандула в спалнята.

3. Чаено дърво

Маслото от чаено дърво има успокояващ, топъл и създаващ комфорт аромат. То успокоява, освежава и същевременно предразполага към сън. В допълнение маслото от чаено дърво има редица ползи за кожата и имунната система.

4. Бергамот

Маслото от бергамот има свойството да намалява стреса, да подобрява различни кожни състояния, да успокоява нервната система. Има релаксиращ ефект и стимулира съня. Сладкият му и леко цитрусов аромат внася спокойствие и баланс в дома.

5. Иланг-иланг

Маслото от иланг-иланг има също толкова добри ползи против стрес, колкото другите масла. То е прекрасно и при сърдечносъдови проблеми, тъй като може да допълни медицинската терапия при такива проблеми, и да балансира кръвното налягане.

6. Лайка

Маслото от лайка има чудесни ползи при стрес и тревожност. Лайката има успокояващ ефект както под формата на етерично масло, така и на отвара и чай. Тя е особено подходяща преди лягане, защото стимулира съня, потиска стреса и намалява безпокойството.

7. Евкалипт

Маслото от евкалипт има охлаждащ ефект, леко сладък аромат, който енергизира, но и същевременно релаксира. Това допринася в борбата със стреса, тревожността и безсънието.

8. Ветивер

Маслото от ветивер има много богат, земен аромат, който релаксира и успокоява. Може да се използва преди лягане или медитация.

9. Роза

Розовото масло има превъзходен, мек и нежен аромат, който всеки обича. То има мощни успокояващи свойства, които стимулират съня и потискат стреса.

10. Сандалово дърво

Сандаловото дърво има прекрасен дървесен аромат, който също потиска тревожността, помага за подобряване на паметта и концентрацията, стимулира механизмите на съня.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Антонио Конте си хареса една от сензации през сезона в Италия

Антонио Конте има още много работа за вършене, след като по всичко личи, че неговият Тотнъм няма да успее да се класира за Шампионската лига догодина. За целта той си е набелязал редица трансфери през лятото, като сред тях е една от сензации за сезон 2021/22 – Антони Барак, според […]