Най-опасните храни за сърцето

NetNews

За да се сведе до минимум рискът от сърдечно-съдови заболявания, в диетата на човек не само трябва да се включат полезните за организма продукти, но е нужно и да се откажем от вредните за сърцето продукти.

Лекар обяснява кои са най-опасните храни за сърцето. Това е становището на кардиологът Пабло Канепа, предава БНР.

Според него най-опасно за сърцето е червеното месо. То съдържа много наситени мазнини, приемът на които трябва да бъде ограничаван. Препоръчват се моно- и полиненаситени мазнини. Техен източник са ядките, зехтин екстра върджин, авокадо, някои видове риба.

Експертът препоръчва в менюто да има повече място за по-диетични меса – например пилешко.

Освен това не е лошо да се избягват печива за закуска, както и полуфабрикати – готови и замразени храни като пици и пасти. Подобна богата на трансмазнини храна, която повишава нивото на „лошия“ холестерол, помага за увеличаване на теглото и повишава риска от сърдечно-съдови заболявания, а също и диабет тип 2.

Канепа съветва категорично да не се употребяват безалкохолни енергийни напитки – освен кофеин, те съдържат много захар и други вредни вещества. Възбуждат нервната система, което на свой ред може да доведе до сърдечни проблеми.

Важно е да се намали и употребата на сол, за да бъдат избегнати рисковете, свързани с високото кръвно налягане.

Алкохолът, както сметаната и маслото също трябва да бъдат ограничени.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Отбелязаха 2 г. от началото на първия протест срещу Гешев

Тази вечер в София се проведе протест срещу главния прокурор Иван Гешев. С демонстрацията се отбелязват 2 години от първия протест срещу обвинител №1. Протестът е организиран от инициатива „Правосъдие за всеки“, съобщи бТВ. Първата демонстрация започна в края на юли 2019 г. и беше против назначаването на Гешев, който […]