Накъде тръгна българската икономика

NetNews

Икономиката на България записва спад на годишна база през първото тримесечие на тази година. Към края на месец март брутният вътрешен продукт на страната намалява с 1.8% спрямо първите три месеца на миналата 2020 година според сезонно изгладените данни, сочи експресната оценка на Националния статистически институт. Брутната добавена стойност също намалява с 1.6%

В същото време, крайното потребление отчита повишение от 2.6% на годишна база, докато бруто образуването на основен капитал нараства с 1.2%. Износът на стоки и услуги намалява с 6.0%, а вносът на стоки и услуги нараства с 0.6% спрямо първото тримесечие на 2020 година.

Понижението на годишна база не е изненада, тъй като пандемията се разрази през март месец миналата година. Данните от настоящия период показват, че икономическото възстановяване е започнало, но все още се движи под нивото от преди кризата. Европейската комисия очаква икономически ръст от 3.5% у нас за тази година.

БВП достига 26.4 млрд. лева в номинално отношение през първото тримесечие на тази година. Реализираната добавена стойност през първото тримесечие на 2021 г. е 22.6 млрд лeвa. По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление с 84.8%, което в стойностно изражение възлиза на 22.3 млрд. лева. През първото тримесечие на 2021 г. бруто капиталообразуването е 4.1 млрд. лева и заема 15.5% относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е отрицателно.

През първото тримесечие на 2021 г. спрямо предходното тримесечие БВП по сезонно изгладени данни нараства с 2.5%. За същия период брутната добавена стойност нараства с 2.7%. Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през първото тримесечие на 2021 г. причина за регистрирания икономически ръст по сезонно изгладени данни спрямо предходното тримесечие е увеличението на износа на стоки и услуги с 6.5% и на крайното потребление с 1.6%.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Румен Христов: СДС - посредник между ГЕРБ и останалите партии

Няма пренаредена листа в коалицията ГЕРБ-СДС. Запазено място няма, а това е едно благородно състезание и не дава възможност ние да съберем по-голям вот, отколкото нашите коалиционни партньори. Това заяви лидерът на СДС Румен Христов в коментар пред БНТ. СДС провели националния форум за явяване на парламентарни избори, като се […]