Намаляват карантината за COVID-19 с 4 дни, от другата седмица ще е 10

NetNews
Намаляват карантината за COVID-19 с 4 дни, от другата седмица ще е 10

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Здравните власти планират да намалят срока на карантината за болните от коронавирус и контактните с тях. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването доц. д-р Георги Йорданов след заседанието на Националния пандемичен комитет (НПК), предаде БГНЕС.

Още по темата

6 яну 2022 14:33

34

6 яну 2022 10:15

81

6 яну 2022 06:11

272

Вероятно от следващата седмица карантината ще стане 10 дни, вместо 14, а контактните ще остават вкъщи само 7 дни.

35.7% е ваксинирането у нас, като тук се махат децата. Отчита се едно нежелание на българите да се ваксинират. Желанието е да се постигнат поне 60%, както е в Гърция, например, добави Йорданов.

Поставяме си задача до края на месеца да ваксинираме нови 500 000 души. В първите дни на годината има 32 000 нови души ваксинирани. Почти половината от тях са хората над 65 години с бустерни дози, които се ваксинираха, привлечени от мярката 75 лв., която гласува МС. това не са първично ваксинирани“, каза Йорданов.
 
В същото време, той подчерта, че в идните две седмици се очаква пик. По думите му един от проблемите с „Омикрон“ е, че се разпространява сред децата и така създава изпитания по отношение на присъственото обучение. От утре се затяга влизането у нас, като ще се изисква PCR тест, включително за голяма група английски туристи, които се очакват в Банско.

Към момента няма да има промени в противоепидемичните мерки, но от МЗ не изключват и такова развитие при влошаване на ситуацията.

 

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Арестуваха двама варненци, крали винтоверти

Снимка: БГНЕС Полицията във Варна задържа двама мъже за кражба, съобщават от Областната дирекция на МВР. След проведени издирвателни действия от служители на Трето РУ, в сряда са задържани 21 и 22-годишни варненци, известни на МВР. Според събраните до момента данни, няколко часа по-рано те са извършили кражба на два […]