Намериха икона, открадната от манастир край Търново

NetNews
Над 200-годишна икона е открита случайно в интернет, където била обявена за продажба.

Тя е била открадната преди 25 г. от Средновековния манастир „Св. Архангел Михаил“ край Търново. Старинната икона с лика на Св. Йоан Предтеча била върната в обителта точно на празника на светеца на 23 септември тази година.

Манастирът „Св. Архангел Михаил“ в Дебелец е създаден през 1070 година, по време на византийското владичество, а по-късно става един от царските манастири на Асеневци, предаде Bulgaria ON AIR.

Преди 2 години игумен става йеросхимонах Димитрий Зографски, живял 12 години в Атон. Той заварва обителта потънала в руини, но за кратко с дарения обновява църквата и манастира. От иконостаса обаче липсват ценни икони.

„В 1997 година не само в манастира, но и в Търновска област, една вълна има на хора, които разбиват църквите, за да продават тези икони в Европа! Значи, през нощта е разбита църквата и доста икони са изчезнали, включително и тази икона на Св. Йоан Предтеча. Тази икона всъщност никой не знаеше къде е“, обясни Димитрий Зографски.

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ремарке с дърва се вряза в къща в Белица

Снимка: БГНЕС, архив Натоварено с дървен материал ремарке на камион се е ударило в къща в Белица, съобщи кметът на общината Радослав Ревански за БТА. Инцидентът е станал днес в следобедните часове. Нанесени са сериозни материални щети, но няма пострадали хора, коментира кметът на Белица. На място е имало полицейски […]