Напрежение между Полша и Беларус

NetNews

В село Микулишки в Беларус бе разрушен мемориал на войниците от полската Армия Крайова – най-голямата нелегална съпротивителна армия по време на Втората световна война. Гробището е било изравнено със земята, съобщи на 5 юли Министерството на външните работи на Полша в Twitter, цитира dnes.bg.

„Трудно е за обяснение. Това е безпрецедентен акт на скотство и необяснимо подкопаване на взаимните задължения на Полша и Беларус в областта на защитата на паметниците“, се казва в изявление на полското дипломатическо ведомство.

На сайта на полското външно министерство се посочва, че във връзка с инцидента е бил привикан временният аташе на Беларус, на когото е връчена протестна нота.

„Министерството на външните работи е възмутено от съобщенията, че гробището на полските войници в Микулишки, Гродненска област, е било унищожено по заповед на беларуските власти. През 1944 г. воините от 3-та и 6-та бригада на Армия Крайова, участници в операцията „Остра Брама“, са се сражавали за освобождението на Вилнюс от германската окупация и са платили за това най-високата цена. Особено шокиращо е, че беларуската страна предприема тази безпрецедентна атака точно в навечерието на годишнината от операцията на 7 юли“, се казва в изявлението.

Полските дипломати възприемат случващото се като напомняне за „най-тъмните страници от историята на комунизма“, се казва още в изявлението.

От полското министерство решително осъждат тези действия и посочват: „Като се имат предвид по-ранните съобщения за опустошаване на полски военни гробища, [това] не може да се възприема по друг начин освен като преднамерено действие за по-нататъшно влошаване на отношенията между Полша и Беларус.“

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Руското министерство на отбраната се похвали: В Източна Украйна са унищожени две американски артилерийски системи "Хаймарс"

Руските въоръжени сили са унищожили две модерни американски артилерийски системи „Хаймарс“, както и два склада за боеприпаси в Източна Украйна, в които са се съхранявали ракети за тях, предаде Ройтерс, цитирайки руското министерство на отбраната. Системите и складовете са били разположени в село, южно от Краматорск, което се намира близо […]