НАСА показа човешки боклук, който замърсява Марс

NetNews

Членовете на екипа, който управляват Perseverance, съобщават в Twitter, че са забелязали нещо, което вероятно е част от термичното покривало, предпазващо роувъра от екстремните температури, на които е подложен при кацане, съобщава National Geographic.

Екипът се изненадва, че го открива на това място, тъй като роботът е спуснат на около 2 км от него. „Това парче по-късно ли е кацнало или е донесено тук от вятъра?“

“Парчето” обаче не е единственият боклук, оставен от марсохода. През април хеликоптерът Ingenuity забелязва част от оборудването, която помага и на двата апарата да достигнат Марс.

Космическите боклуци стават все по-сериозен проблем

Космическите мисии до Луната и Марс оставят следи (като ботушите, лопатите и дори цели превозни средства, останали на Луната след мисиите “Аполо”), които могат да ги замърсят.

В същото време, все повече космически боклук (стари сателити, отвертки, парашути и др.) задръства орбитата на Земята и заплашва Международната космическа станция.

Макар че има известни ограничения, предпазващи Космоса от замърсяване, съществуващото законодателство трябва да бъде актуализирано, а пропуските в него запълнени. За основа на международното космическо право служи междуправителственият “Договор за Космоса” от 1967 г., който не се е променял много през годините. Но повече от половин век по-късно, когато небесни тела като Марс започват да се превръщат в сметища, тези пропуски личат ясно.

По време на публично събитие на Американския природонаучен музей миналия месец, Апарна Венкатесан, професор по астрономия в Университета на Сан Франциско, казва, че по-добрата законова защита срещу замърсяване на космическата среда ще изисква дефинирането на човешкия космически боклук, като общо наследство на човешката цивилизация, предава Business Insider, цитиран trafficnews.bg.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Румяна Коларова: Кирил Петков е типичен пример за стартъп в политиката

„Кирил Петков е типичен пример за стартъп в политиката. Ключово при статртъпа е да знаеш кога да излезеш, а не кога да влезеш.” Това каза в предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ на NOVA NEWS политологът Румяна Коларова. Според нея това правителство също „беше типичен стартъп“, моментът е съдбоносен за него […]