Настимир Ананиев: Новата коалиция пак в действие-скри Генчовска, за да не отговаря на въпроси

NetNews

Това, което видяхме днес сутринта в зала, видяхме и тук на комисия. Сутринта беше провален кворумът, за да не може да бъде избран нов председател. Видяхме новата коалиция отново в действие. Не мога да разбера защо министър Генчовска беше скрита, имайки предвид, че тя е член на Министерски съвет. Това заяви депутатът от ПП Настимир Ананиев, след като заседанието на външна комисия, на което трябваше да бъде обсъдено Френското предложение за РСМ, претърпя провал.

„И ГЕРБ, и ДПС казаха: „Искаме от Министерски съвет“. Имаме представител на комисията от Министерски съвет. Те отказаха да бъде чута. Не видях какво спечелиха от криенето на Генчовска. Има много въпроси по документите, на които тя трябва да отговори. И трябваше да отговори пред всички български граждани, а не новата коалиция да я крие от отговорите, които трябва да се чуят, защото българският интерес трябва да бъде защитен. Чухме от Борисов, че иска бързо сваляне на ветото за Македония. Аз нищо не чух за условията, които искаме да влязат и защитят българския интерес. Трябва българските условия да бъдат защитени, за което сме се преборили, но новото мнозинство има друг план. Това беше саботаж“, подчерта той, цитиран от novini.bg.
Дискусията, която искахме да проведем и да бъде чута от всички граждани по така важната ни тема, не можа да се състои. Ще свикаме извънредно заседание, ще уточним точно кога, за да бъде проведена тази дискусия. Искахме да чуем мнението, анализа и професионалната извършена работа до момента от министър Генчовска и нейния екип. Искахме да чуем професионално представяне на всички приоритети до момента, които са по целия пакет. Имахме въпроси от технически характер, които не ни бяха обяснени“ заяви от своя страна председателят на външна комисия Венцислава Любенова.

Христо Иванов от ДБ изрази съжаление и разочарование, че външният министър в оставка Теодора Генчовска не отговаря на въпроси. „ГЕРБ, които по принцип твърдят, че подкрепят да се възползваме от предложението на Френското председателство и да надградим, докъдето е възможно, осуетиха. Беше много важно да видим как върви преговорният процес. Имаме един проект. Да видим как той може да се подобри. Да видим какво мислят министър Генчовска и нейният екип, че може да се постигне като подобряване“, каза той.
Според него, ако изпуснем предложението на Френското председателство за РСМ, това ще е национално предателство. „Искам да попитам ГЕРБ дали подкрепят, защото искат да намерим най-доброто решение, или имитират подкрепа, надявайки се чрез процедурни ходове изобщо да не може да се стигне до решение, защото ние носим отговорност за това да се възползваме от протегнатата от Франция ръка“, добави Иванов.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Мъск промени решението си да уволнява всеки десети служител

Илон Мъск разясни плановете си за намаляване на служителите на Tesla. Засега не повече от 3.5% от работниците трябва да се страхуват от работата си, пише Bloomberg. Припомняме, че писмото на Мъск до висшите ръководители на Tesla с искане за уволнение на 10% от служителите и спиране на наемането на […]