НАТО се готви да спре Русия – от Балтика до Балканите

NetNews

В навечерието на срещата на върха на НАТО през юни САЩ и техните съюзници провеждат проверка на своя отбранителен потенциал в близост до руските граници. В хода на ученията, които ще продължат до началото на юни, се практикуват защитни и нападателни действия в различни части на европейския континент, включително Източна Европа и балтийските държави. Основното събитие беше бяха най-големите за последните 25 години маневри Defender Europe-21, в които участват 12 държави. Демонстрацията на мускули преди първата среща на върха на НАТО, на която ще присъства президентът на САЩ Джо Байдън, трябва да сложи черта на несигурността от последните години и да демонстрира възстановяването на единството на Алианса, подкопано от Доналд Тръмп, пише руското издание „Коммерсанть“ в материал, цитиран от агенция "Фокус".

Северноатлантическият алианс остава готов за диалог с Русия, но няма предпоставки за това, във връзка с което НАТО ще развие потенциала за сдържане на Москва. Това обяви във вторник ръководителят на Военния комитет на НАТО Стюарт Пийч, откривайки заседание на комитета на ниво началници на щабовете. „Видяхме известно намаляване на броя на (руския) военен персонал на украинската граница, но десетки хиляди военнослужещи остават там. Русия се опитва да наложи ограничения в Черно море, по-специално да ограничи достъпа до Азовско море през Керченския проток. По тази причина НАТО трябва да бъде бдителен и да поддържа свобода на движение в моретата и във въздуха“, каза ръководителят на военното командване на алианса. В дневния ред на откритата в Брюксел среща на началниците на щабове, влизат въпроси, свързани с разработената концепция НАТО-2030, стратегическо военно планиране, операции и учения, отношения с Украйна и Грузия. „Все още поддържаме двоен подход към Русия (диалог и сдържане). Съжаляваме, че Русия не реагира на предложенията за провеждане на Съвета НАТО-Русия (СНР), но очакваме конструктивни отношения с Русия, когато нейните действия го направят възможно“, каза Стюарт Пийч. Да припомним, че по-рано руският външен министър Сергей Лавров отбеляза: Москва не отказва да работи СНР, но не счита за възможно да обсъжда украинския въпрос в този формат, а Брюксел го смята за приоритетна задача.

По-рано заместник генералния секретар на НАТО Мирча Йоана, обръщайки се към участниците в Парламентарната асамблея на Алианса, призова съюзниците да бъдат готови да се противопоставят на „нарастващата заплаха от Русия и Китай“. „Трябва да укрепим нашия съюз, който е в основата на нашата колективна отбрана. Трябва да поддържаме темповете на растеж на разходите за отбрана, за да поддържаме способностите си за отбрана и сдържане“, каза той. Във време, когато един компонент на „двойната стратегия“, провъзгласена от ръководството на Алианса – диалогът – отдавна е спрял, общата линия на НАТО към Русия се свежда единствено до сдържане. Това беше потвърдено от военните учения на Алианса, които се провеждат в различни части на европейския континент от началото на май – тест за колективния потенциал на САЩ и техните съюзници в навечерието на срещата на върха на НАТО, планирана за 14 юни Основното събитие от поредицата военни учения беше Defender Europe-21, най-големите маневри на няколко етапа през последните 25 години, в които участват 12 държави.

Стартирали на 4 май в албанското пристанище Дуръс в присъствието на висшето ръководство на страната и няколко американски генерали, ученията Defender Europe-21 на Балканите включват в своята география още Черна гора, Северна Македония, Косово, Албания, Хърватия и Босна и Херцеговина ( БиХ). По време на учението, което ще продължи до началото на юни, се практикуват както отбранителни, така и настъпателни операции. Миналата събота система за ПВО Patriot беше доставена за първи път от Словения до военната база Земуник в близост до град Задар в Хърватия. Тя ще бъде използвана в учението Immediate Response-21, един от етапите на Defender Europe-21. След това в неделя артилеристи от Националната гвардия на Флорида пристигнаха на полигона близо до град Слун. В изявление на хърватското министерство на отбраната се казва, че целта на учението ще бъде „да осигури въздушна и ракетна защита на морските пристанища и съюзническите сили в рамките на маневрите Immediate Response-21“. По същото време в Босна и Херцеговина започнаха съвместни учения със Съединените щати, които ще се проведат на полигоните в Маняча и Гламоч. „Това е най-голямото военно учение на американската армия и въоръжените сили на БиХ. Съединените щати продължават да поддържат мира и стабилността в БиХ“, каза миналата събота американският посланик в Сараево Ерик Нелсън. Босна и Херцеговина не е член на НАТО, но участва в програмата на Алианса „Партньорство за мир“. Лозунгът „Обединени по пътя към НАТО“ е поставен на главната страница на уебсайта на Министерството на отбраната на БиХ.

Междувременно сръбският президент Александър Вучич посети Брюксел в понеделник. „Изправени сме пред общи предизвикателства пред сигурността и партньорството с НАТО може да донесе реални ползи за Сърбия, нейния народ и целия регион“, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция с него. „Сърбия ще остане неутрална, но това не означава, че няма да повишим нивото на съвместна дейност“, отговори президентът Вучич, припомняйки, че тази година се навършват 15 години от присъединяването на Белград към програмата „Партньорство за мир“. В тази връзка той покани Йенс Столтенберг да посети Белград, изразявайки надеждата, че генералният секретар на НАТО ще намери време за посещението. Поставяйки Югоизточна Европа като приоритет през 2021 г., лидерите на НАТО не забравят и за други европейски региони. Според чешката телевизия от 22 до 26 май конвои с американски военнослужещи и военна техника ще преминават от Германия до Унгария през територията на републиката. Те ще вземат участие в ученията Sabre Guardian-21, в които ще участват 13500 военнослужещи от 16 държави от Алианса и държави партньори. НАТО проявява не по-малка активност на северния фланг. Веднага след маневрите Swift Response, които се проведоха в Естония от 5 до 14 май – друг етап на Defender Europe-21 – през март в републиката започнаха нови мащабни учения на Алианса Spring Storm. Те ще продължат до 5 юни. В маневрите ще участват почти 7 хиляди военнослужещи от Естония, САЩ, Великобритания, Латвия, Полша, Италия, Франция и Дания.

Swift Response започнаха с бойни стрелби на 41-а бригада на полевата артилерия на САЩ от реактивни системи за залпов огън (РСЗО) MLRS. А централното събитие беше кацането на летището Нурмси в окръг Ярва, в което взеха участие над 600 военнослужещи от 82-ра американска въздушнодесантна дивизия. Учението практикува и бързо зареждане с гориво на транспортни самолети, пристигащи от Съединените щати в авиобаза Амари близо до Талин. „За нас учението Swift Response беше добра подгрявка преди маневрите Spring Storm“, каза Индрек Сирел, командир на учението от естонска страна. Паралелно с това миналата събота в централата на НАТО обяви началото на най-голямото учение за противоракетна отбрана в Европа Formidable Shield-21.

Стартирано край бреговете на Шотландия, учението ще продължи до 3 юни и също ще се проведе край бреговете на Норвегия. В маневрите ще вземат участие 15 военни кораба, десетки самолети и над 3 хиляди военнослужещи от САЩ, Великобритания, Белгия, Дания, Франция, Германия, Италия, Холандия и Норвегия. „Ученията ще демонстрират взаимодействието на съюзниците за защита на силите на НАТО и населението на страните от Алианса от реална ракетна заплаха. В тези времена, когато ракетните арсенали растат и стават по-модерни, е важно съюзниците да продължат да се адаптират към новите условия и да осъществяват колективната ни отбрана“, каза Пиър Казале, говорител на НАТО. Припомняме, че срещата на върха на НАТО през юни ще бъде първата за американския президент Джо Байдън. Управлението на неговия предшественик Доналд Тръмп ще бъде запомнено като период на несигурност в отношенията между Алианса и Вашингтон. Г-н Байдън, от друга страна, многократно подчертава своя ангажимент за укрепване на трансатлантическите отношения и говори за необходимостта от по-тясно сътрудничество между съюзниците. Настоящото активно участие на американската армия в маневри може да се счита за потвърждение на този курс.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Няма яснота за предпазните средства и дезинфектантите за изборите на 11 юли

Новите областни управители нямат яснота кой ще осигури личните предпазни средства и дезинфектантите за парламентарните избори на 11 юли. Разследване на БНР разкри редица нарушения по доставките от бившия здравен министър Костадин Ангелов за осигуряване на противоепидемичните мерки за вота на 4 април. Все още няма разпореждане от министъра на […]