НАТО се промени, каза Байдън

NetNews

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че НАТО се е трансформирала, като се е адаптирала към бързо променящата се ситуация със сигурността по света, съобщи Асошиейтед прес. При закриването на срещата на върха на алианса в Мадрид Байдън я определи като „историческа“, предаде БТА.

Дневният ред на форума включваше обявяването от администрацията на Байдън на плановете си за постоянно засилване на военното присъствие на САЩ в Европа; споразумението между Турция, Финландия и Швеция, което проправя пътя за присъединяване на скандинавските страни към НАТО; актуализирането на стратегическата концепция на алианса, в която е отразено, че „използващата принуди политика“ на Китай е предизвикателство за интересите на западния блок. Байдън отбеляза, че последният път, когато НАТО е актуализирала стратегическата си концепция, Русия е била характеризирана като партньор и в документа дори не се споменава Китай. „Светът се е променил, променил се е много оттогава“, каза американският лидер.

Той допълни, че американците трябва да очакват да плащат по-високи цени на газа, „толкова време, колкото се налага, така че Русия да не може да победи Украйна и да продължи нататък“. Байдън посочи Русия като като причина за това хората да харчат повече на бензиностанциите, като повтори три пъти „Русия“. Въпреки че цените на горивата остават политическо предизвикателство за Байдън, той заяви, че няма да използва планираното си пътуване до Саудитска Арабия следващия месец, за да поиска по-голям добив на петрол.

Американският президент също така обяви, че САЩ ще изпратят на Украйна още оръжия за над 800 милиона долара, предаде ДПА. Новата оръжейна доставка ще включва „нова модерна западна система за противовъздушна отбрана, още артилерия и боеприпаси, допълнителни боеприпаси за реактивните системи за залпов огън „Хаймарс“, предоставени вече на Украйна, както и още системи „Хаймарс“ от други страни“, каза Байдън на пресконференцията си. „Ние ще подкрепяме Украйна и целият алианс ще подкрепя Украйна, докато е необходимо, така че тя да не бъде победена (от Русия)“, заяви той. На пресконференцията си в Мадрид президентът на САЩ за миг сбърка Швеция с Швейцария, отбелязвайки, че неутрална Швейцария ще се присъедини към НАТО, вместо скандинавската държава, съобщи в. „Дейли мейл“. Той обаче бързо се поправи, като се пошегува, че сигурно започва да се притеснява от процеса на разширяване на алианса.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Фатме Шабан спечели бронзов медал за България на Европейското по борба

Фатме Шабан се нареди на почетната стълба на Европейското първенство по борба в Рим в категория до 59 кг., побеждавайки с туш румънката Анна Пию, научихме от БНТ. Българката губеше в резултата няколко секунди преди края, но рискът, който пое за туш, се оказа оправдан и тя спечели борбата. Назифе […]