НАТО укрепва значително източния фланг. Какво ще се промени?

NetNews

За първи път от 2010 година насам НАТО променя стратегическата си концепция. Източният фланг ще бъде укрепен, а Швеция и Финландия официално започват процедура по присъединяване.

На срещата си на върха в Мадрид лидерите на 30-те страни от НАТО одобриха нова стратегическа концепция за военния съюз. Това беше потвърдено от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг след приключването на първата работна сесия на срещата на върха.

Укрепване на източния фланг

С оглед на войната на Русия срещу Украйна е взето решение за значително укрепване на източния фланг. Освен това лидерите на държавите от НАТО одобриха нов модел на въоръжените сили. Той предвижда в бъдеще да поддържа в състояние на висока готовност повече от 300 000 войници. Сегашните Сили за бързо реагиране на НАТО (NRF) ще бъдат заменени според новия модел. Дивизията е с численост само около 40 000 войници.

Алиансът инициира и приемането на Финландия и Швеция във военния съюз. Според изявлението от срещата на върха лидерите са отправили официална покана към двете държави да се присъединят. След седмици на преговори Турция се отказа от противопоставянето си на северното разширяване на НАТО.

Русия – „най-голямата и непосредствена заплаха“

В основния документ за политическо и военно планиране Русия е описана като „най-голямата и непосредствена заплаха за сигурността на съюзниците и за мира и стабилността в евроатлантическата зона“, а Китай – като предизвикателство.

Новата стратегическа концепция заменя предишната версия от 2010 г., когато съюзниците все още се надяваха, че времето на голямото напрежение с Русия е отминало, и разчитаха на „истинско стратегическо партньорство“ със страната.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Важните новини във ФАКТИ на 29.06.2022 г.

Нинова бясна: Спираме преговорите с „Продължаваме промяната“ и искаме заседание на КСНС Искаме президентът Румен Радев да свика КСНС за изгонените руски дипломати. Настояваме да се свика закрито заседание за изслушването на шефа на ДАНС за доклада, който е изготвил по казуса. Петков: Решението за дипломатите не е мое, а […]