Колко често трябва да мием косата си според типа ѝ

NetNews

Всички знаят, че когато става въпрос за грижа за различни типове коса, единственият общ знаменател е, че няма такъв – особено що се отнася до това колко често трябва да я мием.

Тъй като толкова много от живота ни се върти около нашия график за почистване, намирането на щастливата формула за чиста кожа може да спести доста неприятности. Типът коса, текстурата и дължината са очевидни фактори, но състоянието на скалпа и начинът на живот, като например трениране и нивото на замърсяване във вашия град, са по-малко известни променливи, които обаче е важно да се вземат предвид.

Въпреки че няма универсален отговор за това колко често да мием косата си, всичко започва с правилното идентифициране на вида ѝ. Преди да посегнете към любимия си шампоан, е добре да разберете какво казват професионалистите за различните типове коса и скалп.

Първо, преди да направите своя график за измиване и да използвате коктейл от продукти, трябва правилно да прецените косата си, дори и ако смятате, че вече знаете каква е тя. Много фактори, като текстура и структура, не са винаги очевидни. „Оставянето на косата без продукти и изсъхването ѝ на въздух, е най-лесният начин да определите текстурата ѝ“, казва Фредерик Феккай пред InStyle.

След като направите това, трикът за оценка на дебелината и текстурата е да вземете един кичур и да го втриете между пръстите си. „Ако едва усещате косъма, това е фина коса“, обяснява известната фризьорка Лора Полко. Тя добавя, че грубата коса се разбира, ако имате подутини по кичура. Ако пък усещате нещо средно между двете, това е междинен тип коса. Ако често ставате жертва на разделени краища или косата ви има изтощен вид, то косата ви има ниска порьозност.

„При ниска порьозност веднага ще забележите липса на блясък и еластичност“, казва Феккай и това в крайна сметка ще доведе до накъсване. За да тествате порьозността на косата си, вземете друг кичур и го поставете в чаша вода. Ако той изплава до повърхността, тогава порьозността ви е ниска. Също така трябва да обърнете внимание на това дали косата ви отнема много време да изсъхне на въздух. Друг признак за ниска порьозност е, ако ви трябва дълго време, за да може косата добре да се намокри.

Ето как да миете косата си, в зависимост от типа ѝ

Фина коса

Фината коса обикновено е плоска, което означава, че кичурите се омазняват много по-бързо от другите типове. Повечето хора с фина коса трябва да се къпят всеки ден, но по-важното е да знаят точно как да се мият.

Започнете с качествен шампоан, от който да използвате много малко количество. Фината коса не се нуждае от много и в противен случай само ще си хабите парите. Феккай съветва да не нанасяте шампоана директно върху скалпа си. Вместо това, първо го направете на пяна в ръцете си, а след това масажирайте косата си, преди да изплакнете със студена вода.

„Изплакването е изключително важно, защото студената вода прави фината коса да изглежда по-гладка и блестяща“, казва Феккай пред InStyle.

Мазна коса Едва ли бихме изненадали някого, ако кажем, че прекалено мазната коса трябва да се мие ежедневно и е много важно да прилагате правилната техника при процеса. Най-ефективният начин за измиване на мазна коса е разделянето ѝ на части. И вместо да търкате, по-добре правете кръгови движения по скалпа, за да активирате фоликула, за да може корените на косата да се снабдят с кислород.

След това изплакнете косата изключително внимателно, тъй като всеки остатъчен продукт ще доведе до натрупване и ще ускори омазняването. Може да нанесете балсам само по краищата.

Суха коса Ограничете измиванията до веднъж-два пъти седмично, но ги направете качествено. Отделете си достатъчно време, за да се погрижите за косата си и да предотвратите сухота.

Плътната коса по естество е суха, защото кара кичурите да се разширяват и това придава по-пълния ефект. Решението на Феккай е да нанесете балсам или възстановяваща маска за коса преди баня, за да осигурите допълнителна доза хидратация. След това е време за шампоана, който се използва в малки количества и се нанася точно в корена. Като се изплакнете, може да добавите балсам, който също да измиете добре.

Между шампоана и балсама може да приложите сух шампоан, който да забави вида на мазна коса. Противно на общоприетото схващане, че този продукт не влияе добре на скалпа, дерматологът Дженифър Макгрегър споделя пред InStyle, че това е нещото, което най-често използва.

Балансирана коса Хората с коса, която не е твърде тънка или твърде дебела, може да се задоволят с измиване на всеки два дни. Добре е да използват мек шампоан, с който не трябва да прекаляват. Често срещана грешка при този тип коса е прекомерното измиване, което всъщност просто създава нежелани проблеми. Количеството къпания могат да доведат до изсушаване или пък прекалено омазняване.

Затова ограничете желанието си да миете косата често и поддържайте график от максимум три пъти седмично.

Къдрава коса Експертите препоръчват режимът за измиване на къдрава коса да е съставен от два пъти седмично и да се използва хидратиращ шампоан, след което да се нанесе и балсам. „С последния продукт започнете от краищата и продължете нагоре по косата. Оставете за няколко минути, след което го изплакнете“, казва Полко.

Боядисана коса За боядисаната коса е добре да следвате инструкциите за вашия тип. Ключово е да използвате шампоан и балсам, които ще защитят цвета ви и ще помогнат за здравето на косъма.

Чувствителен скалп Ако мислите, че сухият шампоан причинява чувствителност на скалпа, помислете отново. Според експерти, има различни причини, които могат да бъдат свързани с чувствителния скалп, включително генетика, баланс на кожни микроорганизми и алергии.

За леко чувствителен скалп, нежният и хидратиращ шампоан ще направи чудеса за облекчаване на сърбежа и минимизиране на люспите. По-досадната чувствителност вероятно е причинена от себореен дерматит. За да успокоите ситуацията, д-р Макгрегър препоръчва да използвате шампоан за лечение на кожни инфекции, който да оставите да попие за 5-10 минути.

Както всяка грижа за кожата, ако скалпът ви е наистина досаден и упорит, лечението без рецепта няма да ви подейства. Затова е важно да се насочите за съвет към вашия дерматолог.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Полиция разпръсна огромно парти в Марсилия

Парти с петстотин души е било проведено в Марсилия, съобщи France 24. Представители на полицията са били на място. Партито се е провело в склад. То е било прекратено от полицаите. Предприемачи заявили, че ще съхраняват стоки. Вместо това са оборудвали склада с бар и дансинг. Предстои да се разбере […]