На 29 юни 1876 г. са обесени ямболските революционери Георги Дражев и Жеко Андреев

NetNews

На 29 юни 1876 г. в Ямбол обесен Георги Дражев, председател на ямболския революционен комитет. Той е сред най-активните радетели за църковна независимост, читалищен деец и крупен търговец. Един от ръководителите на въстанието във II Сливенски революционен окръг, отговарял за Бургаски и Айтоски регион. Водач на първата ямболска чета и подвойвода на обединената ямболско-сливенска чета. Заловен е от турците край с. Бинкос, Сливенско. Обесен е пред родната си къща. Неговите последни думи са призив борбата да продължи: „…Възкресни, България!“.

По същото време в Ямбол е обесен Жеко Андреев. Роден е през 1851 г., учи при даскал Ради Ив. Колесов. Той е един от най-активните помощници на Георги Дражев, определен е за знаменосец на ямболската чета. След боевете при с. Нейково е предаден и заловен от турците.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

BMW: "Използвайте мигачите си."

В интернет пространството съществува битовизмът, че собствениците на BMW не употребяват особено често мигачите си и не веднъж сме попадали на различни шеги по този повод. Изглежда собствениците на коли от марката и дори компанията не се засягат по този въпрос, след като именно от официалния профил на BMW USA […]