Недостигат над 30 000 медицински сестри

NetNews

По данни на съсловната организация у нас не достигат над 30 000 медицински сестри. Към момента в страната работят 22 300 сестри, като 32% от тях са на възраст над 65 години, съобщи БНТ.

В детски градини, ясли и училища работят около 7500 медицински сестри. 42% от тях са пенсионери, а средната възраст на останалите е 58 години. В много общини трудно успяват да намерят сестри за яслените групи. Затова от здравното министерство предлагат освен сестри и акушерки в детските градини и ясли да могат да работят фелдшери и лекарски асистенти.

Стойка Димова е сред малкото директори в София, които за момента не търсят медицински сестри. В яслата, която управлява работят 8 сестри. Половината са в пенсионна и предпенсионна възраст.

„Хората са много отговорни, с натрупан опит и добре се справят със служебните си задължения. Предполагаме, че до няколко години ше се наложи да си търся и аз кадри“, заяви Стойка Димова – директор на 56 СДЯ „Калина“.

Заплатите на сестрите в училищното и детско здравеопазване зависят от общинските власти.

„Там, където общинските власти осъзнават важността на тези специалисти, има договорени заплати между 1000 и 1100 лева. Не навсякъде, разбира се“, каза Милка Васлева – председател на БАПЗГ.

В Столичните яслени групи не достигат над 100 медицински сестри. От общината искат здравното министерство да разреши и педагози да се грижат за децата до 3-годишна възраст.

„Спешните, неотложните състояния при децата настъпват много бързо. Имали сме животозастрашаващи ситуации. Не са често, но според мен е належащо здравни работници да работят в яслените групи“, каза Стойка Димова – директор на 56 СДЯ „Калина“.

От здравното министерство предлагат в яслите и детските градини да могат да работят фелдшери и лекарски асистенти.

„Няма как да вършим нещо, което е една стона от това, което можем. И не бива да бъде така“, заяви Вили Батакчиева – фелдшер ЦСМП-Пловдив.

„Абсурд. Фелдшерите са една професия, която като наименование и възрастова характеристика лека полека отмира“, каза Киро Аргиров – фелдшер в ЦСМП-Пловдив.

У нас фелдшерите са около 1900. Средната им възраст е 59 години. Лекарските асистенти са само 61 и са на средна възраст 33 години.

„Друг е въпросът къде ще бъдат те по-полезни за обществото. В яслите или в спешната помощ. Там също има критичен недостиг“, коментира Милка Василева – председател на БАПЗГ.

Дали фелдшерите ще могат да работят в яслите? Решението на здравното министерство се очаква след края на общественото обсъждане, което приключва на 7 май.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Не достигат над 30 000 медицински сестри

По данни на съсловната организация у нас не достигат над 30 000 медицински сестри. Към момента в страната работят 22 300 сестри, като 32% от тях са на възраст над 65 години, съобщи БНТ. В детски градини, ясли и училища работят около 7500 медицински сестри. 42% от тях са пенсионери, […]