Непубликуваният роман на Мишел Уелбек се появи в интернет

NetNews

anéantir (да унищожиш, с малка буква – б.р.), новият роман на Мишел Уелбек, ще бъде пуснат в книжарниците едва на 7 януари в огромен тираж от 300 000 екземпляра. В навечерието на Коледа романът, издаван от „Фламарион“, вече се разпространява пиратски, съобщава „Ливр Ебдо“. Въпреки че незаконното изтегляне на цифрови книги не е новост, то се отнася предимно за вече публикувани книги. Тук случаят е по-изненадващ. Пиратите е трябвало първо да се сдобият с текста. Това е много по-трудно… но не и невъзможно, очевидно.

„Според отзивите, които получавам, изглежда, че текстът вече се разпространява в мрежатав качествен PDF формат“, написа във вторник в Twitter Ерве Биенво, блогър, специализиран в електронните книги. В сряда, 22 декември, вестник Le Parisien пръв предаде информацията, говорейки за PDF файл на уебсайт, за който се похвали друг потребител на Twitter.

Според АФП има два сайта, където може да се намери това качествено копие, както и трети сайт, който ви позволява да се сдобиете, все още нелегално, с Epub версия (предназначена за електронни четци), пълна с електронен боклук. Онзи ден Ерве Биенво споменава за „8000 изтегляния от един-единствен квебекски сайт“ и „много възможни варианти“, като „руски сървър“ и „огледални сайтове, добре познати в академичните среди“. Издателството Flammarion отговаря на информационната агенция, че правният и ИТ отделът му правят всичко възможно, за да затворят въпросните уебстраници.

Чисто пиратско копие, което не произхожда от екземпляра, изпратен на журналистите

Първият уебсайт, на който Flammarion открива романа на Мишел Уелбек, е със седалище в Съединените щати, а след това препраща към различни сайтове във Франция, Германия и Съединените щати. „Убиването“ на всички тези интернет страници е изключително досаден процес. Един от предишните романи на писателя, „Подчинение“, публикуван през януари 2015 г., също беше хакнат няколко седмици преди това. Подозираше се, че хакерът е сканирал с несложни средства копие, предназначено за журналист. Случаят остава без последствия: няма разследване, няма виновник за това грубо нарушение на авторските права.

Но как е възможно копие от книгата да се разпространи толкова бързо, въпреки че тя не е изпратена в цифров формат, а само в печатен (дебел том от 736 страници) на около 600 журналисти миналия петък? Незаконният PDF файл на anéantir, не изглежда да е от журналист. ISBN на книгата е непълен, с „Х“ на мястото на последните седем цифри, докато екземплярите за медиите имат пълен ISBN. А сканирането, което е безупречно, изглежда е направено от плоски печатни листове, а не от подвързан том, докато журналистите са получили том, готов за продажба.

На романа е наложено ембарго за критиката до 30 декември. Няма гаранция, че то няма да бъде нарушено от читателите на пиратската версия… Пиратството на електронни книги продължава да се наказва слабо. Във френските съдилища е заведено само едно дело: през май наказателният съд в Нантер осъди девет души, членове на „Team AlexandriZ“, пиратствали близо 24 000 заглавия в периода 2010-2013 г.

Източник e-vestnik.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Нангял и Нури - братята, които войната в Афганистан превърна във врагове

Нангял и Нури правеха всичко заедно, когато бяха по-млади. Братята играят в един и същи футболен отбор, спят в една стая, учат в едно и също училище и четат религиозни текстове в една и съща джамия. Последните девет години обаче те прекарват в опит да се убият един друг. Братята […]