Нестабилното време излага на риск електроенергийната мрежа на Острова

NetNews

Все по-нестабилното време във Великобритания може да изложи на риск достигането на нулеви емисии, както и електроенергийната мрежа на страната, се отбелязва в нов доклад на лондонския университет за изследвания Импириъл колидж. Според документа през първите три месеца на годината страната е преживяла най-дългия си период със слаб вятър за повече от 10 години, предаде Current-news.co.uk.

Например, на 3 март британските вятърни турбини, които са с капацитет от 24,4 гигавата, са произвели само 0,6 гигавата вятърна енергия, в сравнение с 18,1 гигавата по-късно през месеца. „Време е Великобритания да приеме сериозно опасността, която екстремните условия на времето могат да окажат на нашата енергийна система. Възобновяемите енергийни източници направиха страната ни по-чиста и по-зелена, но тъй като те разчитат на постоянно променящото се време, завършването на прехода от изкопаеми горива е свързано със сериозни предизвикателства“, заяви д-р Йън Стафел от Импириъл колидж.

Великобритания може да очаква продължителни периоди на слаб вятър на всеки две десетилетия и това може да е заплаха за енергомрежата, предупреждават експертите в доклада. В документа се припомнят и скорошните спирания на електроенергия в американския щат Тексас, които показват високата цена на игнорирането на рисковете, които екстремните условия на времето представляват за енергийната система.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Тимъти Шаламе е новият Уили Уонка

Актьорът Тимъти Шаламе ще изиграе образа на Уили Уонка, съобщи Empire. Режисьор на новият филм е Пол Кинг. Продукцията ще разкаже историята на приказния персонаж. Филмът ще е предистория на ‘‘Чарли и Шоколадовата фабрика‘‘. Той ще покаже как младият Уили Уонка е успял да стане най-успешният сладкар в света. По […]