Нещо не е както трябва с „украинския мирен атом“

NetNews

Информационният поток относно военните действия в Украйна заобикаля важен за сигурността на хората от Източна Европа въпрос. А именно: състоянието на украинските атомни централи, които в страната наброяват 4 на брой с 15 енергоблока. Една от тях е Запороженската с 6 енергоблока и е най-голямата в Европа (като цяло по брой енергийни реактори Украйна заема пето място в Европа).

Към април 2022 г. от 15 реактора в Украйна работят само 7 и причината не са военните действия на Русия, а кризата в ядрената промишленост на Украйна, което по време на война е изпълнено с необратими последици не само за украинците, но и за европейците, живеещи в Черноморския регион, включително и българите.

Украинската ядрена енергетика е в треска от 2014 г., когато Киев, прекъсвайки всички връзки с Москва, подписа споразумение с американската електрическа компания Westinghouse Electric за доставка на ядрено гориво до 2020 г. Преди това, въпреки факта, че САЩ и Украйна подписаха протокол за намерения за сътрудничество в ядрения сектор още през 1994 г., Вашингтон и Киев не реализираха никакви съвместни проекти. Ядреното гориво идваше от Русия, но след Евромайдана ядрената индустрия беше смачкана от американците.

Няма нищо бунтарско в плановете на Киев да преориентира напълно ядрената енергия към американските стандарти. САЩ са професионалисти в развитието на мирния атом. Но световно признатите енергийни експерти. Но световнопризнатите експерти в областта на ядрената енергетика вече няколко години предупреждават МААЕ – налице са критични системи грешки в ядрения съюз между САЩ и Украйна. Без да се навлиза в техническата джунгла може да се отбележи следното: американското ядрено гориво, което доставя Westinghouse Electric, може да работи с украинските реактори от тип ВВЕР (водо-воден енергиен реактор) единствено в случай, че процентното съотношение на горивните елементи, произведени от САЩ и Русия, ще са сравнително малко. В противен случаи украинските реактори могат да бъдат сериозно повредени.

Подобни провали е имало. Въпросът е, че през 2008 г. Westinghouse Electric навлизаше в Украйна. Тогава американците подписаха договор с украинския държавен концерн „Енергоатом“ за стратегическо сътрудничество, съгласно който САЩ се задължиха да доставят до 2015 г. 630 комплекта американско гориво. Още през 2012 г. бяха отчетени отклонения от работата на горивните системи Южно-Украйнската АЕЦ, която беше „захранвана“ с американско гориво. В крайна сметка Westinghouse Electric по своя инициатива прекрати сътрудничеството, обявявайки, че няма намерение да нагажда своето производство на ядрено гориво към украинските стандарти на ВВЕР. А през 2017 г. Westinghouse Electric обяви фалит, но не прекрати сътрудничеството си с Киев. Редица експерти възприеха това като опит американската финансова компания да реши своите финансови проблеми за сметка на „украинските туземци“. През 2021 г. Westinghouse Electric подписа с „Енергоатом“ меморандум за строителството на нов блок в Хмелницки АЕЦ на стойност 30 млрд. USD. Както се казва „it’s just business“.

През последните 4 години в украинските АЕЦ са регистрирани редица инциденти. През 2018 г. имаше авария в Южно-Украйнската и Ровенската АЕЦ, а през 2019-та – поредица от аварии в Хмелницкия АЕЦ. През миналата година отново аварийно бяха изключени енергоблоковете на Хмелницки АЕЦ, поради отказ на редица системи.

Сега когато в Украйна се води война АЕЦ.те могат да се окажат обект на провокации, които да доведат до големи технологични катастрофи. Не е изненада, че САЩ плюят на елементарната екологична безопасност при експлоатацията на украинските АЕЦ, преследвайки своите цели. Например, използват станции в качеството им на полигони за упражнения на американски военни ядрени технологии

Поради това, важен днес е не само международния контрол от страна на Международната агенция по атомна енергия, но и обективното общоевропейско европейско информационно проследяване на работата на украинските атомни електроцентрали.

За ФАКТИ
Андрей Исмагамбетов

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Роми атакуваха джип на известен бизнесмен

Разрастването на конфликт до Пловдив бе предотвратено след бърза намеса на служителите на реда снощи. Около 18,00 часа полицейски екипи били насочени към Белозем след сигнал от телефон 112, че група местни жители нанесли материални щети по преминаващ джип. Според предварителната информация повод за нападението е съществуваща вражда с водача […]