Никога не бива да запържвате пресен лук и чесън

NetNews

Сега е периодът на пресния лук и чесън. Много хора обичат да ги похапват, защото тези два зеленчука са изключително вкусни и полезни. Те присъстват в почти всяко едно пролетно ястие. Немислимо би било да сервираме на трапезите си купа със зелена салата и да не добавим към нея няколко стръка зелен лук, нарязан на ситно. Защо обаче не бива да ги запържваме, предстои да разберете от днешната статия. Ще побързаме да споделим с вас информация, за която сме сигурни, че ще ви е от полза.

Защо не трябва да запържваме пресния лук и чесън? Факт е, че пресният лук притежава много повече качества от стария кромид – лук. Много е важно да го консумираме до дни, след като е откъснат или купен от магазина, пише struma.bg. Колкото повече време минава, толкова повече му се губят полезните свойства. Перцата са онази част от зеленчука, която най-бързо се разваля.

Огромна грешка е да съхранявате закупения от магазина лук и чесън в найлонови пликове. Те способстват за спарването на листата и още по-бързото им увяхване и разваляне. За чесъна важи абсолютно същото. Ползите от него са толкова много, че би било трудно да посочим всяка една от тях. В зеленчука се съдържат витамините В5, С, калций, цинк, желязо. Добре е да го съхранявате на тъмно и прохладно място.

Ако скилидките останат неразделени в луковицата, позволяват да ги съхранявате до 8 седмици. В противен случай годността им ще трае едва 10 дни.

Когато готвите тези два зеленчука, трябва много да внимавате. Най-важно е да не прекалявате с количествата им, защото могат да подразнят стомаха ви. Те не се препоръчват на хора, които имат гастрит, язва или други стомашни неразположения.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Кулеба: Който откаже да подкрепи ембарго върху руския петрол, е съучастник в престъпление

Страните от Европейския съюз, които отказват да подкрепят налагането на ембарго върху вноса на руски петрол, ще бъдат съучастници на военни престъпления, каза днес украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, цитиран от Франс прес. По-рано през деня Унгария се обяви срещу забрана за вноса на петрол от Русия в […]