Никой не знае къде е отведена американката, осъдена в Русия

NetNews

Американската баскетболна звезда Бритни Грайнър е била преместена миналата седмица от центъра за задържане край Москва в наказателна колония за изтърпяване на наказанието, предаде Ройтерс, позовавайки се на адвокатския ѝ екип, предаде БТА.

Двукратната олимпийска златна медалистка бе арестувана на 17 февруари, седмица преди Москва да изпрати войски в Украйна, на московско летище, след като в багажи ѝ бяха открити пълнители за електронни цигари с масло от канабис, които са забранени в Русия. На 4 август тя бе осъдена на девет години лишаване от свобода в наказателна колония за притежание и контрабанда на наркотици. Грайнър се призна за виновна, но заяви, че е внесла забраненото в Русия вещество по погрешка и не е искала да наруши закона.

Не е известно нито точното местонахождение на Грайнър, нито крайната ѝ дестинация, се казва в изявление на адвокатския екип. В съответствие с руските правни процедури адвокатите ѝ, както и посолството на САЩ, трябва да бъдат уведомени при окончателното ѝ пристигане. Получаването на уведомление ще отнеме до две седмици.

Белият дом заяви, че президентът на САЩ Джо Байдън е наредил на администрацията си да „убеди руските ѝ похитители да подобрят отношението си към нея“, както и условията, при които ще е принудена на излежава наказанието си. В края на юли Вашингтон предложи сделка за размяна на затворници с Русия, за да осигури освобождаването на Грайнър и на бившия американски морски пехотинец Пол Уилън, но Москва все още не е дала положителен отговор на предложението. През 2020 г. Уилън бе осъден на 16 години лишаване от свобода за шпионаж и изпратен в затвор. Той отрича да е извършвал подобен вид дейност.

„Въпреки липсата на добронамерени преговори от страна на руснаците правителството на САЩ продължава да следи какво става с това предложение и да предлага алтернативни начини за напредък с руснаците по всички налични канали“, заяви говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер. Влошаването на отношенията между Русия и Запада усложни преговорите за освобождаването на Грайнър, отбелязва Ройтерс.

„Основната ни грижа продължава да бъде здравето и благосъстоянието на Бритни Грайнър“, заяви нейният мениджър Линдзи Колас. „Докато преминаваме през този доста трудна фаза, в която не знаем където точно е БГ и как се справя, молим обществеността да продължи да пише писма и да изразява любовта и грижите си за нея“, използвайки инициалите на американската баскетболистка. Съветникът на Байдън по националната сигурност Джейк Съливан определи условията, на които е подложена Грайнър като „непоносими“, а процесът срещу нея като поредната съдебна постановка.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Първото голямо разочарование за Байдън

Републиканецът Джей Ди Ванс, подкрепян от експрезидента Доналд Тръмп, е избран вчера за сенатор от Охайо, сочат прогнозни резултати, цитирани в американски медии. Това е първото голямо разочарование за президента демократ Джо Байдън от ключовите междинни избори, отбелязва Франс прес. Този бивш военен и автор на популярна книга за бялата […]