Николай Василев: България вече е много закъсняла с влизането в еврозоната

NetNews

„България има една от най-красивите и най-простите данъчни системи в света и в Европа. Всяко разваляне я прави по-трудна за обслужване с по-лоши резултати. Мерките за диференцирани данъчни ставки водят до по-ниски приходи и не ги подкрепям“.

Това каза пред БНР Николай Василев, бивш вицепремиер и бивш министър на икономиката.

Плосък ДДС от 18-19%, но не диференциран, смята за по-добро решение той.

Според него не е добра философията на антиинфлационните мерки, обявени от правителството.

Той изказа опасение за влизане в дългова криза заради необходими 1,5 млрд. лева за тези мерки:

„Всяка подобна мярка води до повишаване на планирания дълг, който и досега е планиран да бъде рекорден за цялата година. Моята прогноза е, че ще финишираме 2022 година със 7 млрд. лева увеличение на националния дълг. Сега е 30 и малко милиарда, ще стане 40 без малко милиарда до края на тази и началото на следващата година“.

Инфлацията се очертава да бъде най-висока от въвеждането на валутния борд, прогнозира още той и уточни, че ще е двуцифрена.

Николай Василев определи като много добра мярка повишаването на прага за регистрация по ДДС от 50 000 на 100 хиляди лева.

„Всяко правителство трябва да има положителен и задълбочен диалог с бизнеса, а той отдавна липсва. Ред правителства изобщо не говорят за бизнес, бизнес среда и почти нищо не правят за привличане на инвестиции и за подпомагане на българския бизнес. Протестите идват от липсата на диалог и от конкретните искания“, коментира той.

„Решението на въпроса с газа е по-трудно, с нефта е по-лесно и се чудя, че правителството иска от ЕК изключение, искат да сложат вето. Не виждам защо България трябва да се оплаква, при положение че ние можем отвсякъде да си доставим нефт“, смята Василев.

Според Василев България вече е много закъсняла с влизането в еврозоната и колкото по-рано влезе, толкова по-добре.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Иван Иванов: България е ангажирана за устойчиво рибарство и аквакултури в дългосрочен план

„България е силно ангажирана с постигането на устойчиво рибарство и аквакултури в дългосрочен план“. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов след среща с генералния директор на Генерална дирекция „Морско дело и рибарство“ на ЕК Чарлина Вичева, която е на посещение в София по покана на Министерство на земеделието. […]