Николай Златарски от партия „Има такъв народ” с пореден жест към читалището в Бистрица

NetNews

Дарение от две компютърни конфигурации, консумативи и канцеларски материали за нуждите на читалище „Светлина” в село Бистрица връчиха кандидатът за народен представител от Партия „Има такъв народ” Николай Златарски и представители на общинската организация на политическата сила в град Дупница. Това е пореден акт на спомоществователство към местното читалище от страна на господин Златарски, който заема трето място в кандидатдепутатската листа на партия „Има такъв народ” за Кюстендилска област.

Той не за първи път подава ръка на културната институция. „Съхранението и утвърждаването на българската идентичност и самосъзнание преминава до голяма степен през читалищната дейност. Това са свещени места, които през годините са пазители на българския национален дух и обичаи още от просвещенските години до наши дни. В момента, в който прекрачи прага им, човек изпитва чувство на топлина и благодарност. Всеки от нас неимоверно се връща към детските си спомени, когато преди години често посещавахме читалните на библиотеките и взимахме книги в своите домове. За съжаление можем да кажем, че към днешна дата читалищната дейност е занемарена, изоставена и изгубила заслуженото си място в културния живот на българина. На много места в страната сградите са в окаяно състояние.

През протекли покриви се стича вода върху книги и унищожаваме цялото си културно наследство. Отношението към читалищата в малките населени места ясно показва цялостното отношение на държавата към българската култура. И това трябва да се промени. Нека всеки, който има възможност да помогне, да не се колебае и да го направи”, призова Николай Златарски. Той декларира, че ще продължи да работи в посока за съхраняване на малките местни читалища в региона и подпомагане на тяхната дейност. Дарението бе прието от ръководството на читалище „Светлина”, което изрази своята благодарност за направения жест. От своя страна дарителите получиха книга, посветена на създаването и историята на местната културна институция. Предстои да бъде организирана съвместна фотоизложба, посветена на историята на региона, както и курс по филателия за любителите на старите марки.

В програмата на Партия „Има такъв народ”, с номер 29 в интегралната бюлетина, е заложено прогресивно увеличаване на бюджета за култура. Специално внимание е обърнато за осъвременяване на Закона за народното читалище, дигитализация и превръщането на читалищата в атрактивно място за младите хора.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

НАП: Изплатени са над 75 млн. лв. по програмата за ликвидна подкрепа

Над 75 милиона лева са изплатени до момента на затворените бизнеси по програмата за ликвидна подкрепа на Националната агенция за приходите (НАП), съобщи говорителят ѝ Росен Бъчваров. До края на тази седмица или в началото на следващата ще бъдат оповестени сроковете за кандидатстването по нея в рамките на новите ограничителни […]